Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Jezus je upanje za svet v krizi'

Objava: 28. 12. 2009 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Jezus je upanje za svet v krizi'

Poslanica papeža Benedikta XVI. 'Mestu in Svetu' na letošnji Božič

‘Danes bo nad nami zasijala luč, ker se nam je rodil Gospod.’ S tem vstopnim spevom iz Zorne maše je sveti oče na letošnji božični dan začel svojo tradicionalno poslanico Mestu in Svetu iz slavnostne lože na pročelju bazilike svetega Petra.

Sveto pismo in bogoslužje pa ne govorita o naravni luči, je nadaljeval papež, ampak o neki posebni luči, ki je nekako obrnjena in usmerjena k nam, k tistim nam, za katere se je betlehemsko Dete rodilo. Ta ‘mi’ je Cerkev, velika vesoljna družina verujočih v Kristusa.

Na začetku, okrog jasli v Betlehemu, je bil ta ‘mi’ skoraj neviden človeškim očem. Poleg Marije in Jožefa je štel samo nekaj ponižnih pastirjev, ki so dospeli do votline na opozorilo angelov. Luč prvega Božiča je bila kot v noči prižgani ogenj. Vse naokrog je bila tema, medtem ko je v votlini sijala prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka (Jn 1,9).

Vse to se je zgodilo v preprostosti in skritosti, v skladu s slogom, s katerim Bog deluje v vsej zgodovini odrešenja. Tako Resnica kot Ljubezen, ki ju luč vsebuje, se prižgeta tam, kjer je luč sprejeta in se potem širi v koncentričnih krogih v srcih in dušah tistih, ki so se svobodno odprli njenemu sijaju in s tem postali tudi sami izviri luči. Zgodovina Cerkve začenja svojo pot v ubogi votlini v Betlehemu in v teku stoletij postane ljudstvo in vir luči za človeštvo. Tudi danes s pomočjo tistih, ki gredo naproti Detetu, Bog prižiga ognje v noči sveta in kliče ljudi, naj v Jezusu prepoznajo znamenje njegove odrešilne in osvobajajoče navzočnosti, da bi razširil tisti ‘mi’ verujočih v Kristusa na vse človeštvo.

Kjerkoli je neki ‘mi’ - Cerkev, ki sprejema božjo ljubezen, tam sije Kristusova luč, tudi v najtežjih okoliščinah. Kot Marija se tudi Cerkev ne boji, ker je to Dete njena moč. Toda ona ga ne zadržuje zase: daruje ga vsem, ki ga iščejo z iskrenim srcem, ponižnim na svetu in stiskanim, žrtvam nasilja, tistim, ki hrepenijo po dobrini miru. Tudi danes človeški družini, globoko zaznamovani z gospodarsko krizo, še bolj pa z moralno, in z bolečimi ranami vojn in sporov, v duhu solidarnosti in zvestobe človeku Cerkev ponavlja s pastirji: Pojdimo v Betlehem (Lk 2,15), tam bomo našli svoje upanje.

Sveti oče je nato naštel, kje vse živi tisti 'mi’ Cerkve. Živi v Sveti deželi, kjer se je Kristus rodil, da bi povabil njene prebivalce, naj zapustijo logiko nasilja in maščevanja. Tisti ‘mi’ Cerkve je navzoč v Iraku, v mali čredi kristjanov, ki tam živi. Tisti ‘mi’ Cerkve deluje na Šri Lanki, na Korejskem polotoku, na Filipinih, pa tudi po drugih azijskih deželah kot kvas sprave in miru. Na afriški celini ne neha dvigati glasu k Bogu s prošnjo, da bi se končalo sleherno nasilje v Demokratični republiki Kongo, vabi državljane Gvineje in Nigra k spoštovanju pravic vsakega človeka in k dialogu, državljane Madagaskarja prosi, naj presežejo notranje delitve in se med seboj sprejmejo.

V Evropi in Severni Ameriki ta ‘mi’ Cerkve skuša premagati sebično in tehnicistično miselnost, pospeševati skupno dobro in spoštovati najšibkejše, začenši tiste še nerojene. V vsej Latinski Ameriki je ta ‘mi’ Cerkve dejavnik identitete, je oznanilo pravičnosti in bratstva, je vir edinosti.Z eno besedo, je zaključil papež svojo božično poslanico, Cerkev povsod oznanja Kristusov evangelij kljub preganjanjem, diskriminaciji, napadom in včasih sovražni brezbrižnosti; vse to ji omogoča, da deli usodo svojega Učitelja in Gospoda. In kako velik dar je, da lahko pripadamo občestvu, ki je za vse! To je občestvo Svete Trojice, iz čigar srca je stopil v svet Emanuel, Jezus, Bog-z-nami.

Poročilo in vsebino poslanice smo povzeli po vatikanskem radiu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh