Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus na rimskem letališču

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2023 / 08:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2023 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezus na rimskem letališču
Na rimskem letališču je trenutno na ogled znameniti Berninijev kip Salvator Mundi. FOTO: Letališče Leonardo da Vinci - Fiumicino

Jezus na rimskem letališču

Če vas pot v naslednjem mesecu dni zanese na rimsko letališče Fiumicino, ne pozabite, da lahko na terminalu 1 »srečate« Jezusa.

Na letališču je namreč na ogled znameniti kip Salvator Mundi (Odrešenik sveta) priznanega italijanskega umetnika Giana Lorenza Berninija, poroča spletni portal CNA. Salvator Mundi, ki ga je Bernini ustvaril leta 1679 in je v celoti izdelan iz marmorja, je baročna mojstrovina in zadnji kip, ki ga je mojster rezbar dokončal pred svojo smrtjo leta 1680.

Doprsni kip Salvator Mundi je bil znova odkrit šele leta 2001, običajno pa je na ogled v rimski baziliki sv. Sebastijana zunaj obzidja.

Doprsni kip prikazuje Jezusa z dolgimi kodrastimi lasmi, ki mirno gleda v svet in izteguje roko, kot da blagoslavlja mimoidoče. Salvator Mundi je bil znova odkrit šele leta 2001, običajno pa je na ogled v rimski baziliki sv. Sebastijana zunaj obzidja.

Letališče je od italijanskega notranjega ministrstva dobilo dovoljenje, da ga lahko za omejen čas razstavi v počastitev vnovičnega odprtja terminala 1. V izjavi družbe Aeroporti di Roma, ki upravlja letališča na območju Rima, je navedeno, da je bila razstava odprta 12. aprila in je del prizadevanj letališča za »spodbujanje območne in nacionalne umetnosti ter kulture med italijanskimi in tujimi potniki«.

Po navedbah časnika The Art Newspaper bo Berninijevo znamenito delo na letališču na ogled približno štiri tedne.

Berninijevo stebrišče v Vatikanu. FOTO: Jože Potrpin

Letališče Leonarda da Vincija v Fiumicinu oskrbuje rimsko metropolitansko območje in je najbolj prometno letališče v Italiji. Po podatkih podjetja Aeroporti di Roma lahko terminal, v katerem je na ogled omenjena razstava, sprejme šest milijonov potnikov letno. Zdaj lahko vsi ti potniki ob vkrcavanju na letalo opazujejo Jezusa in morda ob tem kaj zmolijo.

Po mnenju mnogih je Bernini največji kipar baročnega obdobja.

Po mnenju mnogih je Bernini največji kipar baročnega obdobja, katoličani pa morda najbolje poznajo njegove čudovite, zavite stebre in baldahin nad glavnim oltarjem vatiknske bazilike ter stebrišče, ki obdaja Trg sv. Petra v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Umetnost življenja
Duhovna rast
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh