Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus transseksualec?

Objava: 10. 11. 2009 / 09:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jezus transseksualec?

Škotski nadškof ogorčen nad norčevanjem iz kristjanov

Glasgowski nadškof je izrazil kritiko nad gledališko predstavo, uprizorjeno s pomočjo javnih sredstev, ki Jezusa predstavlja kot transseksualca. Po nadškofovem mnenju gre za ‘izzivalno in žaljivo zlorabo’ krščanske vere, celotna predstava pa naj bi bila del načrta, kako se norčevati iz kristjanov.

Gledališko predstavo ‘Kraljica nebes’ uprizarjajo v gledališču Tron v okviru z javnimi denarnimi sredstvi podprtega umetniškega festivala za homoseksualce ‘Glasgay!’, ki se oglašuje s sloganom ‘Škotsko letno praznovanje homoseksualne kulture’. Zaradi uprizoritve najnovejšega dela je pred gledališčem v soju sveč protestiralo okoli tristo ljudi.

Producent festivala Steven Thomson je predstavo opisal kot ‘fiktivno literarno delo, v katerem avtor raziskuje svoje osebno potovanje skozi vero kot medspolna oseba’. Thomson zatrjuje, da z uprizoritvijo niso imeli namena žaliti verskih čustev, vendar, kot pravi, spoštuje pravico do drugačnega mnenja.

Glasgowski nadškof Mario Conti je kritiko predstave podal v svoji izjavi, ki pravi:

‘Težko si predstavljam izzivalnejšo in bolj žaljivo zlorabo krščanske vere, kot je predstavljena v tem gledališkem delu. Dejstvo, da se denarna podpora predstave črpa iz javnih sredstev, je naravnost sramotno. Po škandalozni razstavi v začetku leta, na kateri so spodbujali uničevanje Svetega pisma, lahko to predstavo le umestimo v načrt, kako se na čim bolj žaljiv način ponorčevati iz krščanske vere.’

Nadškof Conti je še povedal, da bosta morala sponzorja prireditve, Glasgowski mestni svet in Mestni odbor za kulturo in šport, odgovoriti na nekaj ‘resnih vprašanj’, ki se tičejo financiranja tovrstnih projektov v času omejenih proračunskih sredstev. Projekti, kot je ta gledališka predstava, namreč spodbujajo ustvarjanje stereotipov, prireditelji pa bi se morali zavedati, da strpnosti do manjšin ne morejo oglaševati tako, da žalijo in sramotijo večino.

Avtor predstave, 59-letni Jo Clifford, ki v monodrami tudi nastopa, je za medije izjavil, da ljudje protestirajo iz ‘popolnega nerazumevanja, saj ne vedo ne kdo sem, ne kaj poskušam storiti’. Po njegovem mnenju naj bi ljudje pričakovali, da se bodo na odru zgodile grozne, bogokletne stvari, sam pa je, kot pravi, svoj tekst pokazal tudi duhovnikom, ki so rekli, da je ‘v skladu s svetopisemskimi besedami’. Protestnike je obtožil, da pač ne sprejemajo medspolne identitete. Clifford, ki je oče dveh otrok, je začel živeti kot ženska pred petimi leti, po smrti svoje partnerke.

Med tristotimi protestniki pred gledališčem so bili tudi predstavniki glasgowske baptistične Cerkve, ki prav tako menijo, da blatenje Božjega imena ne sodi v poglavje svobode govora. Po njihovem mnenju pravo, svetopisemsko krščanstvo porivajo na obrobje, vse pa gre na račun ‘politične korektnosti’. Glasno se sprašujejo, kako bi gledalci sprejeli predstavo, v kateri bi na podoben način obravnavali preroka Mohameda…

Na fotografiji: nadškof Mario Conti

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh