Zapri
Iskanje

“Jezusov križ je Božji odgovor na zlo sveta”

Objava: 02. 04. 2013 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

“Jezusov križ je Božji odgovor na zlo sveta”

Sveti oče Frančišek se je med molitvijo križevega pota spomnil žrtev na Bližnjem Vzhodu; molil je za vse tiste, ki jih prizadevata vojna in nasilje, za izseljence in brezdomce.
»To noč mora ostati ena sama beseda, in to je križ sam«, je po navedbah Radia Vatikan dejal papež Frančišek na veliki petek zvečer, ko je po tradicionalnem križevem potu v rimskem Koloseju kratko nagovoril zbrane vernike. Besedi križ ni potrebno dodajati dosti drugih besed. »Jezusov križ je beseda, s katero je Bog odgovoril na zlo sveta.« Včasih se nam zdi, je nadaljeval papež Frančišek, da Bog molči in ne odgovarja na zlo. A v resnici je spregovoril. Njegov odgovor je Kristusov križ: »Beseda, ki je ljubezen, usmiljenje, odpuščanje.« Obenem je tudi sodba: »Bog nas sodi tako, da nas ljubi.« To si moramo zapomniti, je poudaril sveti oče. Če njegovo ljubezen sprejmemo, smo rešeni, če pa jo zavrnemo, smo obsojeni. Vendar nas ne obsodi Bog, pač pa obsodimo sami sebe. Bog namreč samo ljubi in rešuje. Beseda križ je tudi odgovor kristjanov na zlo, ki še vedno deluje v nas in okoli nas. Kristjani moramo na zlo odgovoriti z dobrim, tako da kakor Jezus vzamemo nase svoj križ.

Papež Frančišek je nato spomnil, da so premišljevanja in molitve za letošnji križev pot pripravili naši bratje iz Libanona. Zahvalil se jim je za to njihovo »služenje in predvsem za pričevanje, ki nam ga nudijo«. Ob obisku Benedikta XVI. v Libanonu je bilo mogoče videti lepoto in moč občestva kristjanov v tej deželi, pa tudi moč prijateljstva z brati muslimani in mnogimi drugimi. Vse to je znamenje upanja za Bližnji Vzhod in ves svet, je poudaril sveti oče in svoj nagovor zaključil z besedami: »Nadaljujmo zdaj ta križev pot v vsakdanjem življenju. Hodimo skupaj po poti križa, hodimo in nosimo v srcu to besedo ljubezni in odpuščanja. Hodimo in pričakujmo vstajenje Jezusa, ki nas močno ljubi. On je vsa Ljubezen.”

Foto: news.va

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh