Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Jezusova spremenitev nam kaže, da nas vedno vodi le On'

Objava: 01. 03. 2010 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Jezusova spremenitev nam kaže, da nas vedno vodi le On'

Papežev nagovor pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja

Pred molitvijo angelovega češčenja na včerajšnjo drugo postno nedeljo je sveti oče spregovoril o spremenitvi. Pojasnil je, da nas besede, ki smo jim lahko prisluhnili v včerajšnjem evangeliju, učijo, da je Jezus tisti, ki nas vedno vodi.

Benedikt XVI. je zbranim vernikom spregovoril z okna apostolske palače nad Trgom sv. Petra. Dejal je, da apostol Luka o 'spremenitvi' ne govori kot o posamičnem dogodku, ampak opisuje različne priložnosti in obenem beleži spremembo v Jezusovem obličju in v sijaju njegovih oblačil. V tem primeru sta Mojzes in Elija, ki spremljata Jezusa, prispodobi za postavo in preroke.

Peter, Janez in Jakob so se borili s spancem, kar papež opisuje kot pomanjkanje razumevanja. Ko pa so se zbudili, je Mojzesa in Elijo obdal oblak in sta odšla od Jezusa. Ta oblak nam 'razodeva Božjo slavo', je pojasnil sveti oče in dodal, da se je podobna stvar pripetila Hebrejcem v puščavi. Oči ne vidijo ničesar več, ušesa pa lahko še vedno zaslišijo glas, ki prihaja iz oblaka: 'Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!' (Lk 9, 35). V tem trenutku, je dejal papež, se v evangeliju stvari vrnejo na staro mesto in trije apostoli se ponovno znajdejo sami z Jezusom.

'Jezus se je znašel sam pred svojim nebeškim Očetom, ko je molil, obenem je 'Jezus sam' vse, kar je dano učencem in Cerkvi na vse veke,' je razmišljal sveti oče. 'Njegov glas je edini, ki mu lahko prisluhnemo,' je nadaljeval, 'edini, ki mu lahko sledimo'. On je tisti, ki odhaja v Jeruzalem, ki bo za nas daroval svoje življenje, in ki bo nekega dne spremenil naše zemeljsko telo, da bo enako Njegovemu poveličanemu telesu.

Papež je pojasnil tudi Petrove besede ‘Učenik, dobro je, da smo tukaj’ kot nekaj podobnega naši lastni želji po Božji tolažbi. Dodal je, kako nas spremenitev spominja na to, da radosti, ki jih Bog prinaša v naše življenje, niso začetne točke nečesa, ampak luči, ki nam jih daje na našem zemeljskem romanju, zato da bi bil ‘Jezus sam’ naša postava in da bi Njegova beseda veljala kot merilo, ki nas vodi skozi življenje.

Sveti oče je pred zaključkom nagovora vse ljudi povabil k razmišljanju o evangeljskih besedah. Izrazil je željo, da bi bili v Letu duhovnikov vsi duhovniki prežetiz Božjo besedo, da bi jo poznali in ljubili, da bi vodila njihova življenja in oblikovala njihove misli.

Po molitvi angelovega češčenja se je papež spomnil žrtev nasilja v Iraku in oblasti pozval k zaščiti verskih manjšin v državi. Molil je tudi za ‘olajšanje trpljenja in za pogum vseh tistih, ki jih je prizadel sobotni potres v Čilu’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh