Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

Objava: 20. 01. 2021 / 19:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

»To je dan Amerike, dan demokracije, dan zgodovine, upanja, prenove, odločnosti.« (VIDEO)

Joe Biden je z roko na rodbinskem Svetem pismu s konca 19. stoletja, ki ga je držala njegova soproga Jill, prisegel kot 46. predsednik ZDA. FOTO: splet



Joe Biden je z roko na rodbinskem Svetem pismu s konca 19. stoletja, ki ga je držala njegova soproga Jill, prisegel kot 46. predsednik ZDA. V govoru je Američane pozval k enotnosti in poudaril, da je danes dan demokracije. Že pred njim je kot podpredsednica prisegla Kamala Harris. Ameriško himno je zapela Lady Gaga.

Slovesnost je, kot je poročala STA, varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde, udeležili pa so se je vsi še živeči nekdanji ameriški predsedniki z izjemo Jimmyja Carterja, ki je slabega zdravja, in Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa. Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.



»To je dan Amerike, dan demokracije, dan zgodovine, upanja, prenove, odločnosti,« je med drugim poudaril Biden, zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso oddali glasu zanj, in državljane pozval k preseganju delitev, saj brez enotnosti ni miru. »Voditelji moramo braniti resnico in premagati laži,« je izpostavil.

Po zaprisegi namerava Biden najprej podpisati 17 izvršnih ukazov, med njimi ukaz o obveznem nošenju zaščitnih mask in medsebojni varnostni razdalji v vseh zveznih zgradbah na vseh zveznih območjih za vse zvezne uslužbence. ZDA namerava nemudoma vrniti k pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstveno organizacijo ter ustaviti gradnjo zidu na meji z Mehiko.



Čestitke Bidnu se vrstijo z vsega sveta, tudi iz Slovenije. Predsednik Borut Pahor je kratko čivknil »Srečno, predsednik Biden!«, obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin pa je zapisal: »Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod vodstvom Joeja Bidna in Kamale Harris bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh