Zapri
Iskanje

Jordan Peterson o svoji preizkušnji in trenutnem družbenem dogajanju

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 17. 12. 2021 / 06:09
Oznake: Knjiga
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 06:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Jordan Peterson o svoji preizkušnji in trenutnem družbenem dogajanju

Jordan Peterson o svoji preizkušnji in trenutnem družbenem dogajanju
Jordan Peterson se spomladi prihodnje leto vrača v Slovenijo. FOTO: Tatjana Splichal
Jordan Peterson ima po svetu milijone oboževalcev, ki berejo njegove knjige, poslušajo njegove videolekcije in intervjuje ter razmišljajo o njegovih idejah.

Po dveh knjigah, ki sta v slovenskem prevodu že izšli pri Založbi Družina, 12 pravil za življenje in Onkraj reda (Še 12 pravil za življenje), avtor spomladi leta 2022 spet prihaja v Slovenijo. Pred dobrima dvema mesecema je The Telegraph objavil zelo zanimiv intervju z dr. Jordanom Petersonom, ki ga deloma povzemamo.

V slovenskem prevodu sta pri založbi Družina izšli Petersonovi knjigi 12 pravil za življenje in Onkraj reda. FOTO: Tatjana Splichal

Nikakor noče biti kult osebnosti

Peterson navkljub zavedanju lastnega fenomena nikakor ne želi, da bi se oblikoval nekakšen kult Jordana Petersona, kjer bi ljudje idealizirali njega kot osebnost. Noče, da bi sledilci sledili njemu kot personi, temveč da bi njegove besede in kritično razmišljanje vzeli resno – kakor je tudi mišljeno. Še več, zelo odločno tudi zatrjuje, da njegove ideje pravzaprav niso njegove, pač pa gre za ideje, ki so last človeštva v trenutnem času in prostoru, on ima le neke vrste način, da jih izrazi in posreduje drugim. Na vprašanje novinarja, ali se vidi kot neke vrste preroka, odgovori, da nikakor ne in da si tega niti ne želi.

Ključna vprašanja našega časa in trenutnega dogajanja

Z novinarjem se posvetita tudi vprašanju trenutnega dogajanja – tektonskih premikov v zahodni družbi. Jordan Peterson pravi: »Ko se je zgodilo prvo zaprtje, sem bil preveč bolan, da bi sploh lahko razmišljal o njem, zato celotno dogajanje skušam razumeti in ovrednotiti za nazaj. Vsekakor me je presenetilo, da je celoten zahodni svet v trenutku posnemal totalitarno Kitajsko. Pred kratkim sem govoril z nekom o tem, kar se trenutno dogaja v Avstraliji (imajo aplikacijo, s katero se fotografiraš in fotografijo pošlješ oblastem, one pa lahko z algoritmi prepoznajo, da gre res zate in da je ozadje res pravo). 

Če ignoriramo svoje odgovornosti oz. se jih otresemo, tvegamo, da bomo površinski, šibki, nezreli, lutke in celo ovce. Potrebujemo ravnovesje obojega, če hočemo živeti odgovorno. (Jordan Peterson)

To je za moj okus bolj nevarno od virusa, ker lahko vpliva na politični sistem na načine, ki si jih sploh ne moremo zamisliti. To mislim smrtno resno. Te stvari me izjemno skrbijo. Menim, da bo obvezno cepljenje povzročilo neprimerno več škode kot vse morebitne koristi, ki bi jih lahko prineslo.«

V ozadju totalitarnih sistemov in okoljske krize je vprašanje vrednot

Na vprašanje, ali bi na nek način totalitarne prijeme, ki jih trenutno sprejemajo države po svetu zaradi koronavirusa, primerjali s totalitarnimi režimi, ki jih je Jordan Peterson detajlno študiral (komunizem, nacizem, …), odgovarja: »Menim, da je primerjava lahko na mestu. Tudi nacisti so imeli v mislih zdravje, ko so počeli, kar so počeli. Nikakor ne gre za 'poceni primerjave', razmišljati pa je vendarle treba o tem. Kajti smo na točki, kjer je zdravje (to nam govorijo oblasti in odgovorni) tako pomembno, da se s tem opravičuje vse. 

Jordan Peterson med obiskom Ljubljane. FOTO: Tatjana Splichal

To pa je lahko problem, kajti pojavi se vprašanje: Ali je sploh kakšna stvar, ki je tovrstna 'skrb' za zdravje NE opravičuje? Osebno sem trdno prepričan tudi, da bodo globalna in državna prizadevanja za omejitev klimatskih sprememb prinesla mnogo več škode kot dejanska škoda zaradi kopičenja CO2. A v globini vsega skupaj je vprašanje vrednot. Dokler zahodna družba ne bo razrešila vprašanja svojih vrednot, se bo dogajalo marsikaj.«

Tiščati glavo v pesek ali se boriti?

Novinar mu zastavi tudi zanimivo vprašanje: »Kako se – sploh glede na trenutna vroča dogajanja v družbi – vesti na socialnih omrežjih, npr. Twitterju in ostalih? Številni se samo še jezijo in bentijo. Ali je bolje vse skupaj odklopiti, pozabiti, poskrbeti zase in na nek način tiščati glavo v pesek, tudi če vemo in vidimo, da stvari trenutno niso take, kot bi morale biti? Ali naj bomo družbeno odgovorni, se borimo, tudi na socialnih omrežjih?«

A v globini vsega skupaj je vprašanje vrednot. Dokler zahodna družba ne bo razrešila vprašanja svojih vrednot, se bo dogajalo marsikaj. (Jordan Peterson)

Peterson odgovarja, da sta oba pristopa pravilna in nujna. Vsak mora poskrbeti zase, odklopiti, za svoj počitek, za svoje telesno in mentalno zdravje, saj nam tehnologije na nek način povzročajo tako velikanske spremembe, ki jih še sami ne razumemo. »A po drugi strani je nujno, da smo tudi odgovorni. Imamo versko, politično in družbeno odgovornost, saj smo s temi sistemi vzajemno prepleteni. Če vse to ignoriramo, smo v nevarnosti, da bo to vplivalo na naše osebno življenje. Če ignoriramo svoje odgovornosti oz. se jih otresemo, tvegamo, da bomo površinski, šibki, nezreli, lutke in celo ovce. Potrebujemo ravnovesje obojega, če hočemo živeti odgovorno.« 

O svojih osebnih preizkušnjah in bolezni

V preteklih nekaj letih se je Peterson znašel v zelo hudih osebnih preizkušnjah. Bil je zelo bolan, prav tako tudi njegova žena. V intervjuju omeni, da je do njegovega kolapsa morda prišlo tudi zato, ker je bil dnevno izpostavljen (pre)številnim osebnim izpovedim ljudi, ki so prišli v kontakt z njim. Tega še sam ne razume povsem, saj, kot pravi sam, moramo običajno nekoga zelo dobro in dolgo poznati, da se mu povsem odpremo in izpovemo. A njemu se to dogaja dnevno in to z ljudmi, ki jih še nikoli prej ni videl.

Prek številnih osebnih zgodb, ki se ga močno dotaknejo, se čuti zelo povezanega z ljudmi in z njihovo osebno, pa tudi kolektivno usodo. Razumljivo je torej, da je pod tako težkim čustvenim bremenom padel tudi sam. Kako si je opomogel od svoje, pa tudi od bolezni svoje žene in hčerke, medtem ko je bil nenehno tarča povsem političnih napadov osebne in profesionalne narave? »Tega še sam ne vem,« prizna Jordan Peterson. »Bilo je neopisljivo hudo. Zdaj sem k sreči mnogo bolje.« V solzah pove, da ga je šel skozi pekel in da je hvaležen za pomoč njegove družine ter neverjetno podporo in molitev številnih ljudi, ki so mu pisali in ga opogumljali.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
35,90€ Poglej izdelek: Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Nalaganje
Nazaj na vrh