Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jordan Peterson: Potrebujete otroka, družino, skupnost, sicer za družbo ni upanja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 09. 2023 / 00:16
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2023 / 08:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jordan Peterson: Potrebujete otroka, družino, skupnost, sicer za družbo ni upanja
Eden osrednjih govorcev na 5. Demografskem vrhu v Budimpešti je bil dr. Jordan B. Peterson. FOTO: Tatjana Splichal

Jordan Peterson: Potrebujete otroka, družino, skupnost, sicer za družbo ni upanja

Na dvodnevnem 5. Demografskem vrhu v Budimpešti, uglašenem na temo »Družina – ključ do varnosti«, je imel enega od osrednjih govorov tudi kanadski klinični psiholog, filozof in avtor številnih knjižnih uspešnic dr. Jordan B. Peterson.

Peterson je svoj govor začel s polemiko z danes uveljavljeno in razširjeno »napačno predstavo o duševnem zdravju in identiteti«, po kateri ljudje verjamejo, da dokler so njihovi materialistični možgani, ego in psiha zdravi, so tudi sami duševno zdravi. Vendar po njegovem ta ideja ne upošteva v celoti človekovih družbenih povezav in odnosov: »Kako duševno zdrav in razumen si lahko, če je tvoja žena nesrečna?«

Identiteta ni omejena na posameznika

Identiteta, je nadaljeval avtor knjižnih uspešnic, ki so v prevodu izšle tudi pri Založbi Družina, ni omejena na posameznike, posameznik sam ne more biti duševno zdrav. Ljudje smo družbena bitja in svojo identiteto oblikujemo skozi pogajanja in odnose z drugimi: »Z njimi se moramo nenehno pogovarjati o svoji identiteti, le tako smo lahko duševno zdravi in brez tesnobe.«

Potrebujemo ljubeče odnose

V najšibkejših trenutkih nismo najboljši ljudje, zato potrebujemo osebe, ki nam stojijo ob strani in nas opominjajo, kdo v resnici smo, nam pomagajo, da se discipliniramo in da iz sebe izvabimo najboljše. Zato potrebujemo ljubeče odnose, ki nam preprečujejo, da bi zabredli v razmere, ki bi rušile našo stabilnost, je izpostavil predavatelj.

Progresivni »sem, kar sem« pristop k identiteti ni dobra popotnica

V nadaljevanju je Peterson poudaril, da smo ljudje tako socialni, da so celo najbolj asocialni med nami, psihopatski kriminalci, kaznovani z osamitvijo v zapornem sistemu. Po njegovem progresivni »sem, kar sem« pristop k identiteti ni dobra popotnica za naprej, saj posamezniku ne zagotavlja stabilnosti, pomanjkanje stabilnosti pa vodi v tesnobo.

»Vaš otrok je edina oseba, pomembnejša od vas samih«

»Dolgoročno, monogamno in na otroka osredotočeno razmerje, zveza ali zakon bi moral biti najvišji cilj slehernika v družbi,« je še prepričan kanadski klinični psiholog, ki dodaja, da je imeti otroke najpomembnejši del ideala, »saj je vaš otrok edina oseba, pomembnejša od vas samih. Vaš partner bi vam moral biti enako pomemben kot vi sami, vaši potomci pa še bolj. Ljudje lahko resnično dozorimo le, če imamo v življenju nekoga, ki je pomembnejši od nas samih«.

Dr. Jordan B. Peterson je obsodil zahodno kulturo, ki se ne more strinjati niti o tem, kaj pomeni »ženska«. FOTO: MTI/Szilard Koszticsak

Za vsako ceno zaščititi otroke

Zato je občinstvo pozval, naj za vsako ceno zaščiti otroke, saj je tudi to po njegovem naša temeljna obveznost. Kajti če le sebe postavimo v središče svojega življenja, to kaže na nezrelo osebnost. Naša najosnovnejša odgovornost se poraja do naših otrok, je poudaril.

Vse alternative zveze moškega in ženske so slabše

Klasični zakon je po njegovem prepričanju »transcendentna zaveza«, v kateri se partnerja desetletja podpirata in usmerjata, in to je dobro – najboljše – za skupnost. Družina je oblika duševnega zdravja in identitete: »Pomembno je podrediti se višjemu cilju. Naša najbolj temeljna odgovornost je do otroka,« je dejal in opozoril, da je za otroka pravilna struktura tista, ki izhaja iz zveze moškega in ženske, vse alternative temu so slabše.

S prevzemanjem odgovornosti lahko mladi najdejo smisel

Peterson je še poudaril, da je treba ohraniti ta ideal, saj omogoča celovitost identitete. S prevzemanjem odgovornosti lahko mladi najdejo smisel življenja, ki jim pomaga premagovati težave. Alternativa vsemu je pekel: družba, ki razpada, brez vizije za prihodnost in brez Boga.

Prihod otroka je velika priložnost za prevzemanje odgovornosti

Zakon je po prepričanju predavatelja dinamična struktura, ki lahko doseže harmonično ravnovesje z iskreno komunikacijo: »Kot zavedajoči se odrasli ljudje smo zmožni roditi otroka, prihod otroka pa je velika priložnost za prevzemanje odgovornosti, kar par stabilizira, saj ga sili k pogledu v prihodnost. Par se integrira znotraj države in sčasoma v harmonično mednarodno skupnost, kar je nujen pogoj za stabilnost hierarhične strukture, je še dodal Jordan B. Peterson.

»Ko konservativci trdijo, da je družina temelj družbe, imajo prav«

Pomanjkanje hierarhičnih struktur in družbenih odnosov pa ljudi siromaši. »Ko konservativci trdijo, da je družina temelj družbe, imajo prav. Potrebujete nekoga, ki vam bo pomagal premagati nevihte v življenju; potrebujete stabilen par, odprt za otroke. Družina kot osnovna celica je oblika razuma in identitete. Potrebujete otroka, družino, skupnost, sicer za družbo ni upanja,« zatrjuje Peterson.

Zgled požrtvovalne matere

Ob tem je obsodil zahodno kulturo, ki se ne more strinjati niti o tem, kaj pomeni »ženska«, in občinstvo spodbudil k požrtvovalnosti, kot zgled pa postavil »požrtvovalnost matere, ki presega samo sebe in je namenjena otrokom«. Opozoril je, da je danes naloga konservativcev mlade opozoriti na odgovornost in požrtvovalnost.

Nalaganje
Nazaj na vrh