Zapri
Iskanje

Jože Plečnik in Praga

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 12. 11. 2020 / 13:03
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2020 / 08:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Jože Plečnik in Praga

Jože Plečnik in Praga
Na Krakovskem nasipu v Ljubljani razstava fotografij čeških Plečnikovih del.

Na pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja spominja razstava na prostem na Krakovskem nasipu v Ljubljani. FOTO: Tatjana SplichalJože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja spominja razstava na prostem na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Razstava, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejša Plečnikova dela na Češkem.


Avtor razstave je Vladimír Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem. FOTO: Tatjana Splichal


Praški grad in prijatelji

Na panojih na začetku sprehajalne poti razstava spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911. Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih.


Razstava, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejša Plečnikova dela na Češkem. FOTO: Tatjana Splichal


Cerkev Srca Jezusovega, študentje in odmevnost po svetu

Razstava na več panojih pozornost namenja tudi cerkvi Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo ustvarjanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu »svojega mojstra« prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa sprehajalca spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.


Razstava je nastala na pobudo in s podporo Uprave Praškega gradu v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani in založbo Foibos iz Prage. FOTO: Tatjana Splichal


Avtor razstave je Vladimír Šlapeta

Razstava je nastala na pobudo in s podporo Uprave Praškega gradu v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani in založbo Foibos iz Prage. Avtor razstave je Vladimír Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem, eden izmed najbolj znanih čeških arhitektov, ki je med drugim leta 2003 gostoval na Univerzi v Ljubljani in je v preteklosti sodeloval na različnih dogodkih v Sloveniji na področju arhitekture.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh