Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jožef Pavlič: Reka Pšata od izvira do izliva [FOTO]

Za vas piše:
E. Č.
Objava: 23. 12. 2023 / 13:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2023 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jožef Pavlič: Reka Pšata od izvira do izliva [FOTO]
Reka Pšata, »ukročena trmoglavka«. FOTO: osebni arhiv J. P.

Jožef Pavlič: Reka Pšata od izvira do izliva [FOTO]

Komendski občan in župljan Jožef Pavlič je za knjigo OB IZVIRU PŠATE v samozaložbi izdal še že dlje načrtovano knjigo z naslovom REKA PŠATA, Od izvira do izliva.

Sprva si je zamislil monografsko izdajo, potem pa je uvidel, da je ta, ker je zelo zahtevna tako po tematiki, kot tudi krajih, osebnostih in znamenitostih ob reki Pšati, ta hip neuresničljiva. Zaradi tega se je odločil, da celovito knjigo o Pšati preloži v bližnjo prihodnost, tokrat pa o reki, krajih in ljudeh ob njej pove, kar je uspel pripraviti doslej.

Naslovnica knjige Reka Pšata od izvira do izliva. FOTO: osebni arhiv J. P.

Knjigo je razdelil na deset poglavij. Vsa ločujejo s tematiko ubrane fotografije in avtorjeve pesmi.

Deveti sklop knjige je posvečen jaslicam v krajih ob Pšati in pritokih.

Prvi sklop je posvetil dokumentarno-etnološkem filmu o reki z zelo povednim naslovom Ukročena trmoglavka. Drugega izjavam o reki vseh nastopajočih v filmu od vasi Pšata pri njenem izviru do istoimenske vasi ob njenem izlivu v Kamniško Bistrico. Tretji sklop, najobsežnejši v knjigi, govori o katastrofalnih poplavah, ki so močno prizadele tudi občino in župnijo Komenda. Četrtega je namenil ljudem ob Pšati in njenih pritokih, posebej jubilantom. Petega in šestega pomembnim dogodkom na Pšati in ob njej. Sedmega kulturno-prosvetnemu dogajanju, osmega stikom med sosedi po vaseh ob Pšati, devetega, ker je blizu božič, jaslicam v krajih ob Pšati in pritokih, zadnjega, zelo osebnega, pa meditacijam ob Pšati.

V ranem jutru na poti k Pšati. FOTO: Jožef Pavlič

Posebno pozornost je posvetil komendski občini in župniji od novega župana Jurija Kerna in novega župnika p. Cristiana Balinta dalje, vasi Pšata ob izviru reke, ki je več kot 300 let pripadala komendski župniji, v drugih krajih pa nekaterim odmevnim dogodkom, osebnostim in znamenitostim.

Pogled na vas Suhadole in Kamniško-Savinjske Alpe ob vračanju s poti k Pšati. FOTO: Jožef Pavlič 

Knjiga obsega 240 strani z lepo barvno naslovnico, zavihkoma in bogato vsebino, v kateri bo vsak komendski občan in župljan, pa tudi drugi Slovenci, našel kaj zase. Bo zelo lepo božično-novoletno darilo. Podobno knjigi Ob izviru Pšate, ki je v nekaj dneh pošla. Avtor razmišlja o ponatisu, pa tudi že o novem pristopu pri pisanju še tretje knjige o reki Pšati, ljudeh in krajih ob njej.

Ajda in čebelnjak v Zalogu pri Cerkljah, tik nad bregom reke Pšate. FOTO: Jožef Pavlič

Natis knjige REKA PŠATA je podprla Občina Komenda, ena od petih ob omenjeni reki.

Več fotografij avtorja knjige na ogled v spodnji fotogaleriji:

Kupi v trgovini

Vodoravnice in navpičnice
Poezija
17,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh