Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jožefov sejem na Studencih v Mariboru bil je živ ...

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 21. 03. 2024 / 10:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jožefov sejem na Studencih v Mariboru bil je živ ...
Za godovnjake, Jožice in Jožeke, na sejmu tudi rožice TD Studenci. FOTO: Anita Kirbiš

Jožefov sejem na Studencih v Mariboru bil je živ ...

Mestna četrt Studenci, ki ji starejši še vedno radi rečejo Brunndorf, je prvič omenjena kot vas Studenci koncem 11. stoletja.

Ime je verjetno povezano z več izviri na strmem bregu nad Dravo, kjer so postavili prve hiške in kjer še danes stoji Jožefova cerkev, ki je bila v svoji zgodovini del romarske poti in je imela posebno vlogo v času kuge. Studenci so bili vse do druge polovice 19. stoletja vas pri Mariboru, ki jih je šele koroška železnica vključila v mariborski gospodarski prostor, z mestom pa jih je povezala Jožefova cesta, ki je dobila ime po istoimenski cerkvi.

Jožefov sejem je pred drugo svetovno vojno veljal za največji dogodek na tem območju.

»Krajani mestne četrti živimo s krajem, se med seboj družimo in skrbimo za prijetna srečanja na športnem, kulturnem in drugem področju. Turistično društvo Studenci je že vrsto let organizator Jožefovih sejmov, ki je pred drugo svetovno vojno veljal za največji dogodek in tako bogato prispevamo k ohranjanju ljudskega izročila ter prazničnemu vzdušju ob farnem prazniku, ki ga vsako leto praznujemo 19. marca«, je povedal dolgoletni predsednik TD Studenci Stanislav Koler. 

Svečano sveto mašo je na praznični dan daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Anita Kirbiš

Svečano sveto mašo je na praznični dan daroval mariborski nadškof, metropolit msgr. Alojzij Cvikl, udeležili pa so se je številni duhovniki sosednjih župnij in veliko krajanov.

Na stojnicah so ponujali izdelke domače obrti: posebej dobro so šle v promet Jožefove kuhalnice, s katerimi so nekdaj fantje na ta dan s tepežkanjem osvajali dekleta.

Tudi letos je bilo živahno in predvsem praznično, za kar so poskrbeli člani Godbe veteranov Štajerske pri KUD Pošta pod taktirko Ervina Hartmana st. V kulturnem programu so nastopili tudi učenci OŠ Janko Padežnik.

Na stojnicah so ponujali izdelke domače obrti - lectova srca in medenjake ter izdelke suhe robe. Posebej dobro so šle v promet Jožefove kuhalnice, s katerimi so nekdaj fantje na ta dan s tepežkanjem osvajali dekleta. Vse Jožice in Jožeke, ki godujejo 19. marca, so na stojnici Turističnega društva Studenci obdarili z rožicami.

Nalaganje
Nazaj na vrh