Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malečnik: Mali vrtičkarji obirali potomko stare trte

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 27. 09. 2023 / 14:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malečnik: Mali vrtičkarji obirali potomko stare trte
Je treba delat ... letošnjo bero bodo pojedli otroci iz vrtca. FOTO: Anita Kirbiš

Malečnik: Mali vrtičkarji obirali potomko stare trte

Prireditve, povezane s Staro trto na Lentu od svečane rezi, postavitve klopotca in predvsem svečane trgatve, ne minejo brez Malečniških bračev, ki so se do nedavna na Lent pripeljaji s konjsko vprego, v tradicionalni opravi (s predpasniki in klobuki, za trakom pa šopek cvetlic), glas harmonike in vriskanje pa sta že na daleč naznanjala njihov prihod.

Prisotni so bili na prav vseh svečanih trgatvah in tudi letos bodo zopet - na že 37. zapored. In ne samo na trgatvah, velikokrat sooblikujejo kulturni program tudi pri zasaditvah potomk doma in izven naših meja.

Malečniški brači želijo ohranjati ljudsko izročilo - starodaven način obiranja in stiskanja grozdja, ki vse bolj tone v pozabo.

V njihovem rodnem Malečniku je bila ob stavbi krajevne skupnosti in vrtca leta 2004 posajena prva potomka Stare trte z Lenta. Skrbniki so bili predsedniki krajevne skupnosti (KS), grozdje pa je čuval legendarni outar Jenušov Slavek. Malečniški brači, ki so povezani v sekcijo pri Kulturnem društvu Malečnik, želijo ohranjati ljudsko izročilo - starodaven način obiranja in stiskanja grozdja, ki vse bolj tone v pozabo in prav jesen je tisti čas, ko imajo največ tega prijetnega opravila.

Čeprav se vrste bračev pomlajujejo, so vendarle v večini že nekoliko v letih, zato svoje poslanstvo prenašajo na najmlajše Malečničane, kjer je izrazita vinorodna pokrajina. Že nekaj let nazaj so trgatev potomke pri KS Malečnik in vrtcu opravili v sodelovanju vrtčevskih otrok, letos so to tradicijo ponovno obudili.

Skupaj zmoremo – trgatev potomke Stare trte z Lenta v Malečniku. FOTO: Anita Kirbiš

Trta se je nastavljala prijetnemu soncu, ko so se najprej pri obrajdi začeli zbirati stari brači, kmalu pa je prikorala četica 40 vrtčevskih otrok s svojimi vzgojiteljicami iz enote Čebelica. In s seboj so prinesli vse, kar diči k trgatvi (lesen klopotec, brento, košarico, škarje, fantiči so si poveznili na glavo klobuke), tudi harmoniko. Spremljala jih je ravnateljica vrtca Pobrežje, kamor spada enota Malečnik, Branka Šamec. Dobrodošlico sta jim izrekla predsednik KS Vlado Stožer in vodja sekcije Malečniški brači Peter Bračko. Svojo harmoniko je med delom raztegoval Drago Nedog, z napitnicami pa so pritegnili tudi Malečniški brači, ki jih glasbeno uri že tudi rutinirani brač mag. Aleksander Čonč.

Velik lesen škaf grozdja je romal z malimi brači v vrtec, mali in veliki brači pa so si zaslužili tudi malico.

Otroci so se s svojimi mentoricami pripravili, ne samo za trgatev, tudi za nastop pod obrajdo s skupno deklamacijo, ob spremljavi Klavdije na harmoniki pa je vrtčevski zborček tudi zapel v čast trti. Brači so za malčke pripravili dvajset predpasnikov »mali brači«, sledili so še samo napotki outara Slaveka in trgatev se je začela. Nekateri so si oprtali majhne brente, večini pa je ob pomoči starih bračev – tutorjev, ki so otroke vzeli v naročje, uspela odrezati iz obrajde vsaj en grozd. Doživetje za otroke, ki si ga bodo zagotovo zapomnili !

Čeprav je bila letos nekoliko slabša letina, je potomka obrodila nekaj kapitalno velikih grozdov, velik lesen škaf grozdja pa je romal z malimi brači v vrtec. Tudi malico so si zaslužili, mali in veliki brači. Slednje že čez nekaj dni čaka svečana trgatev najstarejše trte na svetu – 450 letne Guinnessove rekorderke na Lentu.

Kupi v trgovini

Živahen otrok (26224)
Figure Willow Tree
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh