Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Juan Antonio Guerrero novi vodja vatikanskih financ

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 11. 2019 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2019 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Juan Antonio Guerrero novi vodja vatikanskih financ

Juan Antonio Guerrero novi vodja vatikanskih financ

Španski jezuit bo na položaju nasledil avstralskega kardinala Georga Pella.

Papež Frančišek je včeraj imenoval novega prefekta vatikanskega Tajništva za ekonomijo. Avstralskega kardinala Georgea Pella bo na tem položaju nasledil 60-letni španski jezuit in gospodarski izvedenec Juan Antonio Guerrero Alvez. Guerrero, ki je doslej deloval na jezuitski centrali v Rimu, prevzema enega najvplivnejših položajev v Katoliški cerkvi. Kot je po imenovanju oznanil jezuitski general Arturo Sosa, pa Guerrero ob imenovanju za prefekta ne bo prejel škofovskega posvečenja.

Španski jezuit je ob imenovanju povedal: »Kot jezuit z veseljem sprejemam službo od samega papeža. To je resnična prednost pri v izvrševanju mojega poklica. Pokorščina, ki sem jo obljubil, me je doslej popeljala na povsem nepričakovane poti, tja, kamor si sam ne bi drznil stopiti. In za to sem neizmerno hvaležen. Zame je pokorščina prednostni prostor srečevanja z Bogom.«

Vatikansko Tajništvo za ekonomijo je bilo več mesecev brez prefekta. 78-letni kardinal Pell, ki je bil na položaj novoustanovljenega delovnega telesa imenovan februarja 2014, se je junija 2017 zaradi sodnega postopka vrnil v Avstralijo, njegov petletni mandat pa se je uradno zaključil v letošnjem februarju.

Dejaven na številnih področjih

Novi prefekt Juan Antonio Guerrero Alvez prihaja iz Meride v Španiji, kjer je bil rojen leta 1959. Študiral je pri salezijancih in jezuitih. V starosti 20 let je vstopil v jezuitski red. V Španiji, Braziliji, Franciji in Združenih državah Amerike je študiral ekonomijo, filozofijo in teologijo. Med letoma 1994 in 2003 je bil profesor za družbeno in politično filozofijo na Papeški univerzi Comillas; v tem času je pripravljal svojo doktorsko disertacijo iz politične filozofije, ki pa jo je prekinil, ko je bil imenovan za vodjo novicev pri španskih jezuitih.

Od leta 2008 je bil Guerrero jezuitski provincial v španski pokrajini Kastilji. Od leta 2014 dalje je deloval kot ekonom in usklajevalec projektov v Mozambiku. Leta 2007 je bil poklican v Rim na sedež jezuitskega reda kot delegat vrhovnega predstojnika Družbe Jezusove za rimske hiše, kjer je bil pristojen za 360 sobratov jezuitov.

P. Guerrero govori italijansko, angleško, francosko, portugalsko in špansko. Položaj prefekta vatikanskega Tajništva za ekonomijo bo uradno nastopil januarja 2020.

Brez škofovskega posvečenja

Jezuitski general Sosa je včeraj izrazil veselje reda nad novim imenovanjem in pripravljenostjo sobrata, »da služi papežu in Svetemu sedežu«. »Ko sem izvedel za prošnjo svetega očeta, sem jo pozdravil z odprtostjo in razpoložljivostjo,« je izjavil Sosa in pojasnil, da je papeža prosil, naj Guerrerovo imenovanje ne bo povezano z morebitnim škofovskim posvečenjem, da se bo jezuit po končanem mandatu prefekta »lahko vrnil v običajno življenje jezuita«.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh