Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejno srečanje kmetov pri Slomšku doma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 10. 2023 / 15:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2023 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilejno srečanje kmetov pri Slomšku doma
Takole je bilo na Ponikvi na 16. vseslovenskem srečanju kmetov. FOTO: Jože Potrpin

Jubilejno srečanje kmetov pri Slomšku doma

V Slomškovem rojstnem kraju, na Ponikvi oziroma na Slomu, bo v nedeljo, 8. oktobra 2023, tradicionalno in letos jubilejno 20. vseslovensko zahvalno srečanje kmetov v organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS).

Člani organizacijskega odbora (pri izvedbi srečanja poleg KGZS sodelujejo še Občina Šentjur, Župnija Ponikva in številni prostovoljci) vsako leto za vodilo srečanja izberejo eno od pomenljivih misli blaženega škofa Antona Martina Slomška, tokrat so se odločili za »Besede mičejo, zgledi vlečejo«. V središče letošnjega jubilejnega druženja bodo tako postavili pomen povezanega sodelovanja in – z zgledom – nadaljevanja dela slovenskega kmeta, v upanju, da bo zgodba, ki jo uresničujejo, tudi naprej šla iz roda v rod.

Opoldanska maša

Začetek srečanja bo kot običajno obeležila opoldanska maša v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, sodeloval pa bo tudi evangeličanski duhovnik in nekdanji škof mag. Geza Filo. S petjem bodo mašo oplemenitili sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in člani vokalne skupine Fantje z Jožefovega hriba, kmetje in stanovske kraljice pa bodo s prinašanjem darov k oltarju izrazili hvaležnost za plodove, ki jih daje narava.

Slavnostna akademija

Osrednji dogodek ob 14. uri bo slavnostna akademija pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Režiser, dramatik in igralec Gregor Čušin bo na svoj način predstavil, kako uporabni so svetniki za kramljanje, o pomenu zavetnika pa bo spregovoril mladi kmet s Ponikve Primož Pevec. Druženje bodo zaokrožili s pogostitvijo. Na Slomu bo možen ogled hiše, v kateri se je leta 1800 rodil blaženi Anton Martin Slomšek, v njej pa je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, narodnega buditelja in vzgojitelja.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh