Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judje pričeli s praznovanjem hanuke

Objava: 16. 12. 2014 / 07:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Judje pričeli s praznovanjem hanuke

Hanuka obuja spomin na vnovično vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem.

Judje po vsem svetu danes začenjajo s praznovanjem hanuke, osemdnevnega praznika luči. Vsak praznični dan bodo na posebnem svečniku prižgali po eno dodatno svečko. Hanuka obuja spomin na vnovično vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem in vernike opominja, naj čudeže iščejo v svojemu vsakdanu.



Judje hanuko praznujejo v spomin na čudež iz časa makabejskih vojn. Po legendi je v zalogah ostalo le za en dan oljčnega olja, ki je nujno potrebno za opravljanje bogoslužja v templju. A olje je zadostovalo za vseh osem dni, tako da so lahko priskrbeli nove zaloge, kar so Judje razumeli kot čudež.

V spomin na zgodovinske dogodke tako Judje v času hanuke prižigajo svečke na posebnem svečniku, imenovanem hanukija, ki ima osem sveč in eno pomožno, s katero prižigajo druge sveče - prvi večer praznika prižgejo prvo svečo, nato pa vsak večer po eno dodatno, medtem pa izgovarjajo blagoslove.

Hanuka se vsako leto prične 25. kisleva po hebrejskemu koledarju, ki letos šteje 5775. leto. Po gregorijanskemu koledarju je to dan ob koncu novembra ali v decembru. Praznični čas verniki namenijo predvsem druženju in različnim družabnim igram, poleg verskih obredov praznik zaznamujejo tudi posebne jedi, pripravljene na olivnem olju, ki je simbolično povezano s praznikom. Za hanuko je značilno tudi medsebojno obdarovanje.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh