Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovska »Liga proti klevetanju« pozdravlja skorajšnjo kanonizacijo obeh papežev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 10. 2013 / 10:24
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Judovska »Liga proti klevetanju« pozdravlja skorajšnjo kanonizacijo obeh papežev

Judovska »Liga proti klevetanju« pozdravlja skorajšnjo kanonizacijo obeh papežev

Predsednik lige Foxman o Janezu Pavlu II. in Janezu XXII.: »Oba papeža sta že dolgo svetnika.«

Judovska »Liga proti klevetanju« pozdravlja skorajšnjo kanonizacijo papežev Janeza XXIII. (1958-1963) in Janeza Pavla II. (1978-2005). Za judovsko skupnost sta oba papeža »že dolgo svetnika«, je v New Yorku pojasnil direktor omenjene organizacije, Abraham Foxman. Ob tem je spomnil na smer reforme, ki jo je znotraj katoliške Cerkve v odnosu do judovstva vpeljal Janez XXIII., pa tudi stališča Janeza Pavla II. proti antisemitizmu. Papež Frančišek je minuli ponedeljek napovedal, da bosta njegova predhodnika za svetnika razglašena 27. aprila prihodnje leto v Rimu.

Foxman je spomnil na izjavo Janeza Pavla II., ki je antisemitizem obsodil kot »greh proti Bogu in človeštvu«. Ta papež je bil po Petru tudi prvi cerkveni voditelj, ki je obiskal rimsko sinagogo. Foxman je izrekel tudi pohvalo obisku Janeza Pavla II. pri zidu objokovanja v Jeruzalemu in vzpostavitev diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Izraelom.

Koncilskega papeža Janeza XXIII. pa je Foxman označil kot gonilno silo škofovskega zasedanja drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965). Z dokumentom »Nostra Aetate« je povzročil »pravo revolucijo v odnosu katoliške Cerkve do judov in judovstva« in obsodil stoletja dolgo oznako judov kot »morilcev Božjega Sina«. Oba papeža sta svojo Cerkev odločno popeljala na pot boljših odnosov z drugimi veroizpovedmi, je v svoji izjavi zatrdil predsednik »Lige proti klevetanju«.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh