Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovska skupnost ostro obtožuje papeža [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 12. 2023 / 12:35
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Judovska skupnost ostro obtožuje papeža [VIDEO]
Glavni rabin za Južno Afriko, dr. Warren Goldstein. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Judovska skupnost ostro obtožuje papeža [VIDEO]

Glavni rabin za Južno Afriko, dr. Warren Goldstein, je papeža Frančiška obtožil »primitivnega pacifizma« in njegov odnos do izraelsko-palestinskega spora primerja z »grehi Pija XII.«.

Po besedah rabina Goldsteina papež »prikrito sodeluje s silami zla« in nastopa proti Judom. V video posnetku, ki ga je rabin med drugim objavil na spletnem portalu YouTube, v mnenjskem prispevku pojasnjuje, kako Frančišek ponavlja grehe papeža, ki je Katoliško cerkev vodil v obdobju druge svetovne vojne: »S tem, ko Izraelu odrekate moralno pravico do te vojne in njegovo pravično samoobrambno vojno primerjate z barbarstvom Hamasa, ponavljate grehe Pija XII. in se prikrito spogledujete s silami zla, ki želijo uničiti judovsko ljudstvo.« Njegove besede je povzel tudi ugledni spletni portal The Jerusalem Post.

Papež ... se ne zaveda, da smo v tej vojni skupaj.

Goldstein v svojem nagovoru potegne zgodovinsko vzporednico in primerja ravnanje papeža Frančiška z ravnanjem papeža Pija XII. med drugo svetovno vojno ter namigne, kako papež ne izpolnjuje svoje dolžnosti, da bi kristjane in Jude zaščitil pred globalnimi grožnjami. Južnoafriški rabin dodaja, da je Frančišek »kot voditelj Katoliške cerkve opustil svojo temeljno dolžnost zaupanja, da kristjane po vsem svetu zaščiti pred istim morilskim sovraštvom, usmerjenim proti Judom, in se ne zaveda, da smo v tej vojni skupaj«.


»Primitivni pacifizem« papeža Frančiška

Goldstein v bran izraelski pravici do samoobrambe navaja dva ameriška komentatorja, Davida Rivkina in Petra Berkovitza, ki sta v prispevku za Wall Street Journal papeža Frančiška obtožila »primitivnega pacifizma«, piše The Jerusalem Post. Goldstein poudarja, da so izraelski vojaški spopadi v skladu z načeli pravične vojne, kot sta jih določila sv. Avguštin in Ženevske konvencije.

Rabin poudarja prizadevanja izraelskih obrambnih sil pri zmanjševanju civilnih žrtev: »Javno znano je, da so izraelske obrambne sile v tej vojni in prejšnjih vojnah storile več za zmanjšanje civilnih žrtev kot katera koli druga vojska v zgodovini.« Priznava tragičnost civilnih žrtev, vendar poudarja, da se jim v pravičnih vojnah včasih ni mogoče izogniti.

Zdaj je čas, da moralno podprete izraelsko pravično vojno za poraz Hamasa. Če Izrael ne bo mogel voditi pravične vojne v okviru sprejetih mednarodnih zakonov o oboroženih spopadih, bo uničen.

Glavni rabin se v nagovoru dotakne tudi širšega območnega konteksta, predvsem iranskih groženj Izraelu. Papežu Frančišku očita, da ni uporabil svojega vpliva proti iranskim prizadevanjem za jedrske zmogljivosti in podpori skupinam, kot je Hamas. »In vendar nikoli niste uporabili svojega močnega moralnega glasu, da bi Iran zaradi vsega tega obsodili,« opozarja Goldstein.

Ob koncu nagovora južnoafriški rabin papeža Frančiška poziva, naj podpre izraelski boj proti Hamasu, in izpostavi skupne grožnje Judom in kristjanom: »Zdaj je čas, da moralno podprete izraelsko pravično vojno za poraz Hamasa. Če Izrael ne bo mogel voditi pravične vojne v okviru sprejetih mednarodnih zakonov o oboroženih spopadih, bo uničen.«

Papež: molitev in konkretna pomoč

Papež je v začetku tedna znova pozval k molitvi in »konkretni pomoči« za opustošeno enklavo. Na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, je zapisal: »Prebivalcem Svete dežele se obeta božič bolečine in žalovanja. Ne želimo jih pustiti samih. Stojmo jim ob strani z molitvijo in konkretno pomočjo …«

Minulo nedeljo je sveti oče namignil, da Izrael v Gazi uporablja »teroristične prijeme«, ko je obsodil uboj dveh kristjank, ki sta se zatekli v katoliško župnijo Svete družine: »Še naprej prejemam zelo hude in boleče novice iz Gaze … Neoboroženi civilisti so izpostavljeni bombardiranju in streljanju. In to se je zgodilo celo znotraj župnijskega kompleksa Svete družine, kjer ni teroristov, ampak družine, otroci, bolniki in invalidi, redovnice ... Da, to je vojna, to je terorizem.«

Nalaganje
Nazaj na vrh