Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovska skupnost v Rimu potrdila papežev obisk sinagoge

Objava: 28. 12. 2009 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Judovska skupnost v Rimu potrdila papežev obisk sinagoge

Sveti oče bo rimsko sinagogo obiskal 17. januarja prihodnje leto

Judovska skupnost v Rimu se ‘z velikim pričakovanjem’ veseli obiska papeža Benedikta XVI. v veliki sinagogi na bregu Tibere, ki je predviden 17. januarja prihodnje leto. Datum obiska so potrdili po izredni seji sveta judovske skupnosti minuli teden. Medverski dialog je po njihovem mnenju izrednega pomena, papežev obisk sinagoge pa pri tem pomeni pomembno etapo.

Kljub temu pa naj obiska Benedikta XVI. pri judovski skupnosti ne bi razumeli kot znamenje, da so judje ‘pozabili’ na zgodovinski spor o molku Pija XII. glede holokavsta, so sporočili v izjavi za javnost. Po priznanju ‘junaških kreposti’ papeža Pija XII. (1939-1958) v postopku razglasitve za blaženega je bilo iz judovskih krogov namreč slišati zahteve po odpovedi papeževega obiska sinagoge.

Dekret o ‘junaških krepostih’ Pija XII., ki ga je Benedikt XVI. podpisal pred desetimi dnevi, je v judovski skupnosti izzval nerazumevanje in kritiko. Iz Vatikana pa so sporočili, da ta cerkveni ukrep ne pomeni nikakršne zgodovinske sodbe o političnih odločitvah Pija XII., kar so predstavniki judovske skupnosti z veseljem sprejeli.

Rimski rabin Riccardo di Segni je to pojasnilo označil za ‘primerno znamenje sprostitve napetosti med odnosi’. Zgodovinska ocena papeža Pija XII. namreč ostaja odprta in kontroverzna, je dejal rabin, in pojasnilo Svetega sedeža, da priznanje ‘junaških kreposti’ obenem ne pomeni tudi zgodovinske ocene, je za judovsko skupnost zelo pomembno. Rabin di Segni pozdravlja hiter odziv Vatikana. S pojasnilom p. Lombardija je dal Vatikan jasno vedeti, da postavlja mejo med versko in zgodovinsko sodbo. Di Segni pa je tudi pozdravil odločitev Svetega sedeža, da postopka za razglasitev Pija XII. za blaženega ne bodo več vodili vzporedno s postopkom Janeza Pavla II.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh