Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovski muzej na Dunaju je za »košer«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 10. 2014 / 11:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Judovski muzej na Dunaju je za »košer«

Posebna razstava nudi vpogled v versko in družbeno ozadje judovske postave o prehranjevanju.

Judovski muzej na Dunaju je sredi oktobra odprl razstavo z naslovom »Košer for … prehrana in izročilo v judovstvu«. Prehrana je temeljni sestavni del vsake kulture – prežeta z območnimi pogoji, medkulturnim razvojem, zgodovinskimi okoliščinami, verskimi in posvetnimi izročili in navadami, so zapisali v spremnem letaku ob razstavi.



Izhajajoč iz osmih vprašanj razstava obravnava verske, zgodovinske, kulturne in družbene razsežnosti pomenljivega izraza »košer« (hebr. okusen, obredno dopusten, pripravljen v skladu s postavo). Denimo, ali je imel Noe na ladji tudi svinje? Ali ima granatno jabolko resnično 613 jedrc – kolikor je »mitzwot« (zapovedi) v Tori? Ali so se judje lahko opili? Ali sploh obstaja judovska kuhinja?

Razstava podrobneje predstavlja kašrut, judovske predpise o prehrani. Ti niso omejeni zgolj na hrano in pijačo, pač pa predstavljajo stalni sestavni del judovskega načina življenja, pojasnjujejo v vabilu na razstavo. Judovski predpisi o prehrani jedi in živila delijo v tri kategorije: mesno, mlečno in nevtralno (hebr. parve). Poleg tega razločujejo tudi med ustreznimi in neustreznimi živalmi.

Za jude vse živali, ki imajo razklana kopita ali pa so prežvekovalci (govedo, ovce), veljajo za košer. Določene vrste perutnine, denimo kokoši, so prav tako košer, če so pripravljene na ustrezen način. Ustrezno pripravljeno meso in druga živila so označeni s posebnim pečatom. Nevtralna živila lahko judje uživajo tako z mesom kot tudi z mlečnimi izdelki.

Judovski prehranski predpisi so posebej pomembni ob večjih praznikih, takrat denimo eno izmed osrednjih vlog prevzame tudi košer vino. Alkohol je v judovstvu načeloma dovoljen, med prazniki pa mu je dodeljena strogo bogoslužna vloga, zato ga pogosto nadomestijo z grozdnim sokom. Vino v obliki kiduša (blagoslovitve vina) spremlja skoraj vsak judovski praznik, tudi sabat, ki traja od petkovega do sobotnega večera, spominjal pa naj bi na dan počitka po stvarjenju sveta.

Razstavo spremlja bogat spremljevalni program s kulinaričnimi predavanji in znanimi gosti, filmskimi predstavitvami in pokušino značilnih jedi. Razstava »Košer for ...« v Judovskem muzeju na Dunaju je na ogled do 8. marca prihodnje leto.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh