Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jug Sudana: nadškof svari pred anarhijo

Objava: 10. 06. 2009 / 10:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jug Sudana: nadškof svari pred anarhijo

Pod krinko etničnih spopadov se skrivajo tolpe mladih

Katoliški nadškof iz Jube v južnem Sudanu, Paulino

Lukudu Loro, je pozval vlado, naj hitro poskrbi, da se na tem območju končajo medetnični spopadi. Veliko ljudi je že umrlo, je spomnil nadškof, številni pa so morali zbežati. Dejstvo je, da v deželi vlada anarhija. Ključni trenutek spora je bil obsežna kraja živine na področju Djebel Lada severno od Jube.

Vlada bi morala poskrbeti, da vso ukradeno živino takoj vrnejo in da lastnikom plačajo odškodnino, zahteva nadškof Lukudu Loro. Vlada – s čimer je mišljena oblast avtonomnega južnega Sudana – bi morala storiti vse, da bi zopet vzpostavila vladavino pravičnosti, razorožila oborožene in zločince postavila pred sodišče.

Nadškof je še opozoril, da v času medetničnih spopadov pogosto prihaja do ugrabitev otrok, zabeležili pa so tudi že primere množičnih posilstev. Upoštevati je potrebno tudi dejstvo, da se za krinko medetničnih sporov pogosto skrivajo tolpe mladih, ki jim etnični motivi služijo za zakrivanje njihovih kriminalnih namer. Sporna pa je tudi prisotnost ugandske skupine ‘Lord's Resistance Army’ na sudanskem območju. Avtonomna vlada južnega Sudana bo izgubila verodostojnost, če ne bo sposobna odpraviti anarhije na podeželskih območjih.

Stanje, kakršno opisuje nadškof, je posledica več desetletne državljanske vojne v Sudanu, ki je od začetka leta 1956 s krajšimi prekinitvami trajala še do pred nekaj leti. Islamski krogi v prestolnici Kartum so v času državljanske vojne poskušali islamizirati celotno državo, kar je v južnih provincah sprožilo odločen upor. Kot posledica državljanske vojne pa so v južnem Sudanu uničili vse državne strukture, vključno z vzgojnimi in zdravstvenimi ustanovami.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh