Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jug ZDA proti istospolnim zakonom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 09. 2014 / 09:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jug ZDA proti istospolnim zakonom

Ameriško zvezno sodišče potrdilo zavrnitev sklepanja istospolnih zakonskih zvez v Louisiani.

Zakonska zavrnitev sklepanja istospolnih zakonskih zvez v ameriški zvezni državi Louisiani po razsodbi vrhovnega sodišča ni v nasprotju z ameriško ustavo. Kot je poročal ameriški časnik Washington Post, je sodnik zveznega prizivnega sodišča v New Orleansu minuli teden odločil, da ima zakonodajalec v posamezni zvezni državi pravico omejiti sklepanje zakonskih zvez med moškim in žensko.



V prvih odzivih je tiskovni predstavnik gibanja v podporo istospolnim zakonskim zvezam sodnikovo odločitev označil kot »nevaren korak nazaj«, saj je v Združenih državah Amerike pred podobno odločitvijo trenutno tudi vrhovno zvezno sodišče.

Sodnik v Louisiani je svojo odločitev utemeljil s pojasnilom, da je sklepanje istospolnih zakonskih zvez zaenkrat še »nepopisan list« in po njegovem mnenju je o tej temi potrebno še precej razpravljati, nazadnje pa odločitev sprejeti z večinskim glasom po temeljiti javni razpravi. Nobenega razloga ni, da o tem vprašanju ne bi razpravljali v javnosti in upoštevali mnenja večine, je povedal.

V 30 zveznih ameriških državah, večinoma na jugu in v srednjezahodnem predelu ZDA, skupnosti istospolnih parov ne priznavajo kot zakonske zveze. V doslej 20 zveznih državah pa so pojem zakonske zveze preoblikovali tako, da jo lahko skleneta dve odrasli osebi ne glede na spol. Leta 2013 je vrhovno sodišče odločilo, da ameriška zvezna vlada tem državam ne sme odreči priznanja istospolnih zakonskih zvez.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh