Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Juncker želi obnoviti baziliko zavetnika Evrope v Norciji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 12. 2016 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Juncker želi obnoviti baziliko zavetnika Evrope v Norciji

Cerkev sv. Benedikta, uničena v potresu 30. oktobra, ima »visoko simbolno vrednost«.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zagotovil podporo pri obnovi bazilike sv. Benedikta v mestu Norci v osrednji Italiji. Cerkev, ki se je porušila med potresom 30. oktobra letos, ima »visoko simbolno vrednost«, ker je povezana z zavetnikom Evrope, je Juncker zapisal v pismu predsednici italijanske pokrajine Umbrije, Catiusci Marini, ki je besedilo objavila na svoji spletni strani.

Menih in redovni ustanovitelj Benedikt je bil po izročilu rojen okoli leta 480 v Norciji. Velja za ustanovitelja zahodnega meništva, častimo ga tudi kot zavetnika Evrope.

Cerkev sv. Benedikta naj bi »obnovili tako hitro, kot je mogoče«, je še zapisal Juncker. Evropska komisija je že stopila v stik z italijanskimi oblastmi, da bi se pogovorili o prihodnjih ukrepih. Obnovo bi lahko financirali iz evropskih solidarnostnih sredstev in iz sklada za regionalni razvoj. Juncker je tudi sprejel Marinijevo povabilo za obisk potresnega območja in bo v Italijo potoval takoj, ko bo mogoče.

Medtem pa je spletni časnik Umbria 24 poročal, da so ob pročelju bazilike že postavili 15 metrov visoko železno konstrukcijo, ki naj bi preprečila nadaljnje rušenje zidov. Zdaj bo mogoče počistiti ruševine iz cerkvene ladje in umakniti dragocene umetnine, če je kakšna morda ostala nepoškodovana. To je bilo namreč doslej prenevarno.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh