Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jurij Paljk: tudi rojaki zunaj meja domovine na pomoč Sloveniji

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 08. 2023 / 06:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jurij Paljk: tudi rojaki zunaj meja domovine na pomoč Sloveniji
Jurij Paljk, urednik Novega glasa, goriškega tednika Slovencev v Italiji. FOTO: arhiv Družine

Jurij Paljk: tudi rojaki zunaj meja domovine na pomoč Sloveniji

Katastrofalno vremensko dogajanje v Sloveniji minuli konec tedna so zaskrbljeno spremljali tudi rojaki zunaj meja naše domovine.

Na stisko, ki je doletela številne prebivalce na severu države, je v osrednjem uvodniku opozoril tudi urednik Novega glasa, goriškega tednika Slovencev v Italiji, Jurij Paljk. Njegov zapis objavljamo v celoti.

Pomagajmo Sloveniji!

»Po krščanski legendi je bil sveti Janez Nepomuk praški nadškof, spovednik češke kraljice. Kralju je prišlo na uho, da mu kraljica ni zvesta, in ker je bil ljubosumen, je od Janeza zahteval, da mu pove, kaj se je kraljica spovedovala. Janeza je zavezovala spovedna molčečnost, zato ni črhnil besedice, razjarjeni kralj pa je dal Janeza umoriti in njegovo truplo ponoči vreči v reko Vltavo. Zaradi mučeniške smrti je Janez Nepomuk postal svetnik in zavetnik duhovnikov-spovednikov in vseh ljudi, ki so imeli tedaj opravka z vodo (ribičev, čolnarjev, mlinarjev ipd.). Kipi Janeza Nepomuka zato običajno stojijo ob reki ali potokih,« piše v spletni enciklopediji Wikipedija.

 Deroča Poljanska Sora je odnesla Hudičevo brv, prizanesla pa je znamenju sv. Janeza Nepomuka. FOTO: Silvo Plavec/FB Turizem pod gradom 

Na naslovnico smo zato dali pretresljivo fotografijo kapelice, ki je posvečena temu svetniku in se nahaja v župniji Breznica. Samo kapelica je ostala in vztraja v katastrofalnih poplavah, ki so pred dnevi opustošile dve tretjini Slovenije. Pod objavo so na spletni strani zapisali: »Samo kapelica sv. Janeza Nepomuke je obstala …« Simbolike polna fotografija ponazarja vse slovenske ljudi, ki morajo v domovini Sloveniji danes začeti znova. Človeške žrtve, stotine kilometrov uničenih cest, več kot tisoč še delujočih zemeljskih plazov, podrti mostovi, uničena domovanja, cerkve, stavbe podjetij, domov za ostarele, za več milijard evrov materialne škode in še in še bi lahko naštevali.

Slovenci smo tokrat ponovno stopili skupaj. Z državniško in modro držo so vodilni slovenski politiki takoj povedali, da je sedaj čas za skupno sodelovanje, za zbiranje pomoči, za obnovo domovine.

Slovenci smo tokrat ponovno stopili skupaj. Z državniško in modro držo so vodilni slovenski politiki takoj povedali, da je sedaj čas za skupno sodelovanje, za zbiranje pomoči, za obnovo domovine. Predsednica Pirc Musar, premier Golob, prvak SDS Janša so odločno zatrdili, da moramo vsi skupaj pomagati, odlični vodja civilne zaščite Šestan je povezal vse, od civilne zaščite do vojske, od prostovoljcev do mednarodne pomoči, da bo prepotrebna pomoč takojšnja, usklajena.

Sloveniji pošiljajo pomoč članice EU in zveze NATO, zastrašujoč pa je nespodobni molk Italije o nesreči sosede, kaj naj šele napišemo o tem, da do sedaj, do torka, 8. avgusta, zjutraj, ko gremo v tisk, Italija ni ponudila nobene pomoči, svetla izjema je le guverner Bonaccini nedavno v podobni ujmi prizadete Emilije – Romanje. Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta odprli račun pri ZKB za takojšnjo pomoč Sloveniji. Pomagajmo! Kdor hitro da, dvakrat da!

Nalaganje
Nazaj na vrh