Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri občni zbor škofijske Karitas Novo mesto

Objava: 13. 03. 2009 / 12:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jutri občni zbor škofijske Karitas Novo mesto

Škofijska karitas Novo mesto vabi na občni zbor, ki bo jutri, v soboto, 14. marca. Začetek bo ob 9. uri z mašo v župnijski cerkvi v Šmihelu v Novem mestu, ki jo bo daroval škof mons. Andrej Glavan. Po maši bo plenum v veliki dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu.

Iz prvih podatkov, ki jih je zbral tajnik ŠK Novo mesto Gregor Vidic, si lahko ustvarimo prvo sliko o dejavnostih dobrodelne organizacije v letu 2008.

ŠK Novo mesto si prizadeva si nenehno rast v karitativnem poslanstvu v Cerkvi, za animacijo in povezovanje župnijskih skupnosti in razvoj prostovoljstva. S tem namenom so pripravili 30-urni tečaj izobraževanja za pomoč starejšim in tematske izobraževalne večere. Nekaj sodelavcev se je udeležilo seminarja Karitas, ki ga vsako leto pripravlja Slovenska karitas.

ŠK NM je v drugem letu svojega delovanja pomagala okoli 1200 družinam in številnim posameznikom v stiski, 140 otrokom s šolskimi potrebščinami, doplačilom toplega obroka..., uvaja pa tudi nekakšno obliko štipedije najbolj socialno ogroženim otrokom.

Vrednost razdeljene pomoči v vseh programih je bila 89.278 €. Od tega je od sredstev Fundacije invalidskih in humaitarnih organizacij pridobila skoraj 47.500 € in še približno toliko iz skupnih sredstev, zbranih v akcijah Karitas na nacionalni ravni in z lastnimi sredstvi. Organizira tudi nematerialne oblike pomoči, kot je denimo učna pomoč v ŽK Črnomelj. V Sončni hiši v Portorožu je iz novomeške ŠK letovalo šest otrok in štiri družine.

Na ravni ŽK poteka razdeljevanje paketov in hrane iz intervencijskih zalog EU (mleka, sladkorja, moke in riža). ŽK so redno razdeljevale tudi pakete s hrano. Že drugo leto so pripravili akcijo DRUŽINA, v kateri so pomagali 44 družinam priskrbeti kurjavo.

Za preko 400 bolnih in ostarelih so poleg rednih oblik pomoči v nekaterih ŽK pripravili t.i. Miklavževe oz. božične pakete, ki so vsebovali prilagojene prehranske in higienske artikle.

Karitas odgovarja tudi na stiske odvisnikov in romske populacije (Šola nogometa, prevod Sv. pisma in molitvenika v romski jezik), pa žrtve trgovine z ljudmi ipd. Vsem Karitas podaja roko in jih tudi spodbuja k odgovornosti in samopomoči.

Pomoči novomeške ŠK je bilo deležno več kot 60 družin z otroki s posebnimi potrebami.
1.000 € so prispevali k humanitarni pomoči Albaniji v okviru akcije »Ne pozabimo«, po avgustovskih neurjih pa so 20 gospodinjstvom na področju občin Krško in Semič pomagali s sredstvi za prvo pomoč in obnovo v višini 11.500 €.

Pred sodelavci ŠK Novo mesto pa je tudi pomembna naloga, da v svojih organizacijah oblikujejo take programe in aktivnosti, ki bodo vključevale mlade in se znale približati njihovim potrebam.

Torej, jutri prisrčno vabljeni v Novo mesto!


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh