Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri rok za izplačilo regresa

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 30. 06. 2022 / 09:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jutri rok za izplačilo regresa
Neizplačilo regresa za letni dopust je prekršek, za katerega je zagrožena globa v znesku od 3000 do 20.000 evrov. FOTO: Klemen Čeligoj

Jutri rok za izplačilo regresa

Bliža se 1. julij in s tem tudi rok za izplačilo regresa za letni dopust v letu 2022. Delodajalec je dolžan delavcu, ki je zaposlen celo leto in ima pravico do letnega dopusta, do 1. julija izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ob tem posebej poudarja, da bo vsaka kršitev pravic delavcev glede izplačila regresa sankcionirana.

Inšpektorat tudi v letu 2022 nadaljuje s poostrenim nadzorom glede izplačila regresa ter glede izplačila plače in minimalne plače. Od 1. julija do konca leta pa bodo izvajali dodatno usmerjeno akcijo nadzora nad spoštovanjem 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki ureja izplačilo regresa. Inšpektorat pri tem sodeluje tudi s Finančno upravo RS.

Regres se lahko izplača tudi po 1. juliju, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta in le v primeru nelikvidnosti delodajalca, če to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Visoke globe

Za delodajalca je zagrožena globa v znesku od 3000 do 20.000 evrov. Z globo od 1500 do 8000 evrov se lahko kaznuje manjši delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če stori tovrstni prekršek. Z globo od 450 do 2000 evrov pa se v prekrškovnem postopku kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca pravne osebe ter odgovorna oseba v državnem organu ali lokalni skupnosti.

Neizplačilo regresa za letni dopust lahko posledično vpliva tudi na uveljavljanje nekaterih pravic v drugih postopkih, na primer na prepoved zaposlovanja, samozaposlovanja in dela tujcev, omejitev sodelovanja v postopkih javnega naročanja in omejitve pri ustanavljanju družb.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Srebrna žlica
Kuharice
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh