Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS vložila podpise za razpis referenduma

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 06. 2022 / 16:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS vložila podpise za razpis referenduma
Za razpis referenduma bodo morali v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov. FOTO: Tatjana Splichal

SDS vložila podpise za razpis referenduma

SDS je danes vložila podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o vladi.

Te so po njihovem mnenju problematične zato, ker povečujejo število ministrstev za tri, kar pomeni trikrat večje stroške, je na novinarski konferenci zatrdil poslanec SDS Branko Grims. Koliko podpisov so vložili, v SDS zaenkrat še ne razkrivajo.

Ključna utemeljitev za zakonodajni referendum o zakonu o vladi je bil nedavni zaplet z naftnimi derivati, je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec Branko Grims.

»Neoperativna vlada«

Zaplet naj bi po Grimsovih besedah povzročil trenutni predsednik vlade Robert Golob, ko je napovedal, da »bo ukinil vse tiste dobre rešitve za ljudi, ki jih je uvedla še prejšnja vlada«. To po njegovem mnenju dokazuje, da je vlada neoperativna.

Pričakovanja, da bodo ljudje referendum podprli

Grims se je skliceval tudi na današnjo anketo Parsifala. Dejal je, da »kar 60 odstotkov slovenskih davkoplačevalcev odločno podpira to, da se prepreči povečevanje števila ministrstev v času, ko Slovenija drsi v krizo,« in dodal še, da »je to pozitiven znak, da ljudje njihovo odločitev o referendumu podpirajo«.

Koliko podpisov so vložili, Branko Grims zaenkrat ni želel razkriti.

Za razpis referenduma bodo morali sicer v 35 dneh zbrati 40.000 podpisov. Predsednik DZ v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določi koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Če bi ta padel v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ določi rok, ki začne teči 1. septembra.

Referendum bi v SDS izvedli skupaj z lokalnimi oz. predsedniškimi volitvami. »Ti referendumi potem praktično ne bi stali nič in upam, da bo toliko odgovornosti in razumnosti tudi pri vladajoči koaliciji,« je zaključil Grims.

Nalaganje
Nazaj na vrh