Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri volitve novega beograjskega patriarha

Objava: 21. 01. 2010 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jutri volitve novega beograjskega patriarha

Naslednik pokojnega patriarha Pavla I. naj bi bil znan jutri ali pa v soboto

Škofovski svet (sabor) srbske pravoslavne Cerkve bo v tem tednu izbral naslednika pokojnega patriarha Pavla I. Škofje se bodo jutri zbrali v Beogradu, so sporočili s tiskovnega urada srbske pravoslavne Cerkve za srednjo Evropo. Volitve naj bi potekale jutri ali pa v soboto, v nedeljo pa je v beograjski stolnici predvidena slovesna umestitev novega patriarha.

Volitve bo vodil najstarejši predstavnik škofovskega sveta, škof Lavrentije Trifunović iz Šabca, udeležili pa se jih bodo vsi srbski pravoslavni škofje, ki so na položaju najmanj pet let. Škofje bodo izbirali med tremi možnimi kandidati.

Patriarh Pavle I. je umrl novembra lani v starosti 95 let. Od leta 1990 je bil njegov polni naziv ‘peški nadškof, beograjsko-karlovški metropolit in srbski patriarh’. Od njegove smrti je vodstvo srbske pravoslavne Cerkve začasno prevzel črnogorski metropolit Amfilohije Radović.

Zaradi dolgotrajne bolezni patriarha Pavla I., ki je dve leti pred smrtjo večinoma preživel v beograjski vojaški bolnišnici, je 71-letni Amfilohije že v tem obdobju opravljal vse naloge srbskega patriarha.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh