Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južna Koreja ogrožena zaradi nizke rodnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2014 / 08:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Južna Koreja ogrožena zaradi nizke rodnosti

»Če bodo seulske zibelke še naprej prazne, bo korejska rasa izumrla med prvimi.«

Če se stopnja rodnosti v Južni Koreji v naslednjih petih letih ne bo opazno povečala, bo v nekaj več kot sto letih število tamkajšnjega prebivalstva s trenutnih 50 milijonov usahnilo na okoli 10 milijonov; če se bo tako nadaljevalo, korejski rasi grozi popolno izumrtje.



Te skrb zbujajoče statistične podatke so v Seulu objavili po raziskavi Narodnega statističnega urada. Trenutna stopnja rodnosti je 1,19 otroka na žensko v rodnem obdobju, kar je ena izmed najnižjih v svetu. Leta 2006 je raziskava oxfordske univerze pokazala, da bi bil po tem vzorcu »južnokorejski narod lahko med prvimi v svetu, ki mu grozi popolno izumrtje«.

Po doslej pridobljenih podatkih bo število prebivalcev Južne Koreje do leta 2056 usahnilo do 40 milijonov, leta 2100 pa do 20 milijonov. Leta 2200 naj bi jih bilo le še tri milijone, leta 2256 milijon, v naslednjih 500 letih pa bi lahko izumrli. Po statističnih predvidevanjih bi se prvo izpraznilo pristaniško mesto Busan na jugu države. Zadnji prebivalec Busana naj bi se po predvidevanjih rodil leta 2413, zadnji Seulec pa leta 2505.

Predvidevanja so katastrofalna, vendar temeljijo na resničnih družbeno-gospodarskih dejavnikih: Koreja si prizadeva za gospodarsko rast, da bi to dosegli, pa se mladi ne poročajo in nimajo otrok, saj družinsko življenje razumejo kot »izgubljanje časa« v primerjavi z napredovanjem na delovnem mestu in višanjem dohodka.

Kljub prizadevanjem vlade in tam prisotnih veroizpovedi, ki pare spodbujajo k čim večjemu številu otrok, številke še naprej upadajo. Trenutno je ogrožen celoten sistem socialnega varstva, od zdravstva do pokojnin. Tega se dobro zaveda tudi katoliška Cerkev, ki je vedno sodelovala v programih v podporo družini in rojstvu otrok. Vprašanja, povezana z genetiko in kloniranjem, v Južni Koreji veljajo za izjemno občutljiva, če upoštevamo dejstvo, da so se prvi poizkusi v zvezi z reprodukcijo človeških celic pričeli prav tukaj.

Julija 2012 je Korejski inštitut za zdravje in družbene zadeve uradno priznal problem nizke rodnosti in vlado prosil za podporo v obliki družinam naklonjene politike. Po besedah analitikov »se vse preveč ljudi boji zakona in rojstva otrok. Vlada bi morala ustvariti nov sistem, ki bo zagotavljal zdravstveno oskrbo in zavarovanje tistim, ki se bodo odločili za družino. Potrebujemo pa tudi popolno spremembo v odnosu do tega vprašanja, kar je morda še najbolj zaskrbljujoč dejavnik.«

Južnokorejci lahko upajo, da je mlade za odprtost novemu življenju s svojim nedavnim obiskom morda navdušil papež Frančišek.

Vir: www.asianews.it

Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh