Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južni Pacifik že v letu 2022

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 12. 2021 / 12:04
Oznake: Družba, Praznik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Južni Pacifik že v letu 2022
Na otokih Samoa, Tonga in Kiribati že pišejo leto 2022. FOTO: Pexels

Južni Pacifik že v letu 2022

V Južnem Pacifiku se je leto 2022 že začelo: kot prvi na svetu so ob 11. uri po srednjeevropskem času novo leto pozdravili prebivalci otokov Samoa, Tonga in Kiribati.

Za razliko od lanskega leta, ko so ognjemete zaradi koronaepidemije odpovedali, so danes ti znova razsvetlili nebo nad Samoo, poroča STA. Otoška država je posebej v ta namen iz Nove Zelandije pripeljala pet strokovnjakov, ki so poskrbeli za pirotehnično predstavo.

Samoa, Tonga in Kiribati sicer zaradi svoje odmaknjenosti razmeroma dobro preživljajo epidemijo koronavirusne bolezni.

Na otočju Tonga se medtem tudi na silvestrovo borijo s silami narave: oblasti že od božiča svarijo ljudi pred približevanjem vulkanu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ognjenik, ki je nazadnje izbruhnil leta 2014, je namreč znova dejaven in v zrak bruha pepel in plin.

Samoa, Tonga in Kiribati sicer zaradi svoje odmaknjenosti razmeroma dobro preživljajo epidemijo koronavirusne bolezni. Njihove meje so že od začetka svetovne zdravstvene krize za tujce večinoma zaprte.

Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah.

Ob 14. uri se bodo novega leta med drugim razveselili v Sydneyju, ob 21. uri v Združenih arabskih emiratih, uro pozneje pa v Moskvi.

Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Uro zatem bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije, sledili bodo Britanci in Portugalci.

Kot zadnja bosta leto 2021 jutri ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev in Howlandov otok.

1. januarja ob 4. uri po srednjeevropskem času se bodo novega leta razveselili še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo dve uri kasneje najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, ob 9. uri po srednjeevropskem času pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev in Howlandov otok.

Zaradi epidemije so marsikje po svetu znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem, med drugim v Italiji, na Dunaju, v Berlinu, Parizu, Londonu in Riu de Janeiru. Ponekod jih kljub temu znova pripravljajo, večinoma ob strogem upoštevanju omejitvenih ukrepov: za to so se odločili v Madridu, Moskvi, Sydneyju in New Yorku.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh