Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južnoafriška republika praznuje 90 let nadškofa Desmonda Tutuja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2021 / 14:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2021 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Južnoafriška republika praznuje 90 let nadškofa Desmonda Tutuja
Desmond Tutu, Nobelov nagrajenec za mir in upokojeni anglikanski nadškof v Kapstadtu, danes obhaja 90 let FOTO: Wikipedia

Južnoafriška republika praznuje 90 let nadškofa Desmonda Tutuja

Letošnji oktober je v Južnoafriški republiki posvečen življenju in delu Nobelovega nagrajenca za mir nadškofa Desmonda Tutuja, ki danes obhaja 90. rojstni dan.

Že od začetka meseca so v državi na ogled različne muzejske razstave, ljudje množično obiskujejo človekoljubne prireditve in dražbe umetnin v čast upokojenemu nadškofu. Južnoafričani in ljudje po vsem svetu so po navedbah Tutujeve ustanove na njegov rojstni dan povabljeni, da »ponotranjijo njegove vrednote – spoštovanje, odpuščanje, integriteto, spravo in sočutje – in jih vpletejo v svoje vsakdanje življenje«. Anglikanski duhovnik in odločen borec proti apartheidu pa današnji dan preživlja bolj umirjeno.

»Nadškof Tutu današnji praznik preživlja v krogu svoje družine, vsi skupaj pa se bodo udeležili tudi slovesnega bogoslužja,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovoru za medije pojasnila Piyushi Kotecha, ki vodi omenjeno ustanovo. »Če ne bo preveč utrujen in če bo do tega tudi njegovim najbližjim, si bo zvečer ogledal še film z naslovom 'Mission: Joy' ki ga je nadškof Tutu posnel skupaj s svojim prijateljem, 14. dalajlamo.«

Desmond Tutu je za svoja mirovna prizadevanja proti režimu apartheida leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Desmond Tutu je bil v letih med 1986 in 1996 anglikanski nadškof v Kapstadtu. Za svoja mirovna prizadevanja proti režimu apartheida je leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za mir. Tik pred njegovim 90. rojstnim dnem so minuli teden pripravili dražbo umetnin v prid kampanje »90@90«. Cilj Fundacije zapuščine Desmonda & Leah Tutu je do oktobra 2022 zbrati okoli 5,2 milijona evrov, s pomočjo katerih bi prihodnjim generacijam približali delo tega južnoafriškega duhovnika.

V Kapstadtu danes s tem namenom odpirajo posebno umetniško razstavo, v središču katere so obdobje apartheida, Cerkev kot kraj upora proti režimu, južnoafriška komisija za resnico in spravo, katere predsednik je bil nadškof Tutu, in boj proti rasnemu razlikovanju.

Fundacije zapuščine Desmonda & Leah Tutu si prizadeva, da bi prihodnjim generacijam približala delo tega južnoafriškega duhovnika.

Prav tako danes so priredili vsakoletno »Mednarodno predavanje Desmonda Tutuja o miru«, tokrat zaradi epidemije koronavirusne bolezni le v virtualni obliki. Udeležence so nagovorili dalajlama, zagovornica pravic žensk Graca Machel, nekdanja predsednica Irske Mary Robinson in nekdanja varuhinja človekovih pravic v Južnoafriški republiki Thuli Madonsela. Tutujeva ustanova je prireditev označila kot »afriško platformo za mednarodno razpravo«.

Pred dnevi pa je precej prahu dvignil vandalizem v Kapstadtu: neznani storilec je z rdečo barvo prek umetniškega grafita s Tutujevim obrazom napisal rasistično geslo. »Da se to sovraštvo po vseh teh desetletjih znova pojavlja, je jemanje ugleda naši demokraciji,« je izjavila politična aktivistka in predsednica Tutujeve ustanove, Mamphela Ramphele. Rasizem je »prekletstvo«, ki mu mora Južnoafriška republika ubežati.

Nalaganje
Nazaj na vrh