Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V epidemiji ne pozabimo na genocide

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2021 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2021 / 06:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V epidemiji ne pozabimo na genocide

V epidemiji ne pozabimo na genocide

Nadškof Desmond Tutu spominja na Tigrejce v Etiopiji, Ujgure na Kitajskem in Rohinje v Mjanmarju.

Nadškof Desmond Tutu FOTO: Wikipedia

S sklada južnoafriškega Nobelovega nagrajenca za mir Desmonda Tutuja so opozorili, naj svet v obdobju epidemije ne pozabi, da se tudi v tem času dogajajo genocidi. »Medtem ko je naš pogled usmerjen v premagovanje epidemije koronavirusne bolezni, ne smemo nedejavno stati ob strani in zgolj opazovati, kako določenim narodom kršijo človekove pravice in nad njimi izvajajo genocid,« je včeraj v Kapstadtu pojasnil tiskovni predstavnik »Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation«.

Sklad upokojenega anglikanskega nadškofa spominja na prebivalce etiopske pokrajine Tigrej, narodnostno manjšino Ujguro na Kitajskem in Rohinje v Mjanmaru. Vse te manjšine so izpostavljene genocidu, medtem ko pristojne vlade zločin odločno zanikajo. Pri tem pa je izredno pomembno, da si tudi v obdobju epidemije prizadevamo za pomoč zatiranim ljudstvom, so pojasnili pri južnoafriškem skladu. Spomnili so tudi na besede svojega ustanovitelja, ki je nekoč dejal: »Kdor v položaju, ko se dogajajo krivice, izbere nevtralen položaj, je izbral stran zatiralca.«

89-letni Desmond Tutu je bil v letih med 1986 in 1996 anglikanski nadškof v Kapstadtu. Še danes velja za enega najvplivnejših borcev za človekove pravice v Južnoafriški republiki. Za svoja mirovna prizadevanja proti režimu apartheida je leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh