Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

K Bogu je odšel zlatomašnik Anton Štekl

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 12. 2022 / 08:54
Oznake: Duhovnik, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2022 / 08:58
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

K Bogu je odšel zlatomašnik Anton Štekl

K Bogu je odšel zlatomašnik Anton Štekl
Rojen je bil 1. maja 1943 v verni družini v Ravnah na Koroškem. FOTO: Arhiv Družine
V soboto, pred 4. adventno nedeljo, je v zgodnjih jutranjih urah zaradi posledic možganskih krvavitev v mariborskem Kliničnem centru odšel v večnost zlatomašnik Anton Štekl.

V želji, da bi postal duhovnik se je po osnovni šoli odločil nadaljevati šolanje na Škofijski klasični gimnaziji v Vipavi, kjer je maturiral. Teologijo je študiral v Ljubljani in v Mariboru ter bil 29. junija 1969 v mariborski stolnici posvečen v mašnika, so zapisali na spletni strani Nadškofije Maribor.

Izseljenski duhovnik v Berlinu

Po mašniškem posvečenju je opravljal službo duhovnega pomočnika in kaplansko službo v Stolni župniji v Mariboru (1969–1977). Septembra 1977 je odšel za izseljenskega duhovnika v takratni zahodni del Berlina, kjer je posvečal posebno pozornost slovenskim izseljencem, ki so prihajali tja kot sezonski delavci.

Vrnitev v Slovenijo in odhod na Dunaj

Po petih letih službe v Berlinu se je vrnil v Slovenijo in je za pet let prevzel vodstvo nadžupnije Šmartno pri Slovenj Gradcu (1983–1988). Avgusta 1988 je nastopil službo duhovnika za slovenske izseljence na Dunaju in to službo opravljal 22 let. Njegova služba na Dunaju je bila dejavna in odmevna, kar potrjuje dejstvo, da je bil v letih 1995–2000 s strani avstrijskih škofov imenovan za ravnatelja dušnega pastirstva za priseljence v Avstriji. S strani mariborske škofije pa je prejel odlikovanje in bil imenovan za častnega konzistorialnega svetovalca.

Ves čas dejaven tudi kot upokojeni duhovnik

Po ponovni vrnitvi v domovino se je naselil v Slomškovem zavodu v Mariboru in bil tudi kot upokojeni duhovnik ves čas dejaven v dušnem pastirstvu. Od leta 2010 je opravljal službo duhovnega pomočnika v župniji Maribor - Tezno, zadnji čas pa tudi v sosednjih dveh pridruženih župnijah Maribor – Brezje in Sv. Miklavž ob Dravi. Leta 2019 je obhajal zlatomašni jubilej in se Bogu zahvaljeval za dar duhovniškega poklica.

Pogreb bo jutri

Slovo od pokojnega zlatomašnika Antona Štekla bo v torek, 20. decembra 2022. Ob 8. uri zjutraj bo položen na mrtvaški oder v župnijski cerkvi sv. Egidija na Ravnah na Koroškem, isti dan bo tam, ob 13. uri, pogrebna sv. maša (somaševanje) in nato pogreb na pokopališču pri sv. Barbari na Prevaljah, so še sporočili iz Nadškofije Maribor.


Nalaganje
Nazaj na vrh