Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj imajo skupnega preste in katoliška vera?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 11. 2022 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2022 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj imajo skupnega preste in katoliška vera?
Preste so stare 1.400 let. FOTO: Pixabay

Kaj imajo skupnega preste in katoliška vera?

Preste, »pretiolas« ali »bracellae«, naj bi po izročilu iznašli italijanski menihi - ne, preste niso nemški izum - v začetku 7. stoletja.

Starejši menihi so novince in majhne otroke pogostili s pečenim testom, zvitim v obliki prekrižanih rok, kar je bila klasična samostanska molitvena drža.

»Pretiolas« pomeni »majhne nagrade«.

Te priboljške so imenovali pretiolas, kar pomeni »majhne nagrade«: majhne nagrade za otroke, ki so se uspešno naučili molitve. Nekateri ljudje pravijo, da so to pecivo sprva imenovali bracellae (»drobne roke« ali »male roke«), od koder izvira tudi nemški izraz »brezel«.

Preste pri zadnji večerji? FOTO: arhiv Družine

Preste so po mnenju mnogih klasičen postni ali adventni priboljšek, saj so narejene le iz moke, vode in soli, brez dodanih mlečnih izdelkov ali jajc. Ko so se iz Italije razširile po preostali Evropi, so po izročilu dobile še dodaten duhovni pomen: tri luknje v presti naj bi predstavljale Sveto Trojico - Očeta, Sina in Svetega Duha. Sčasoma so jih začeli povezovati še z dolgim življenjem in blaginjo, saj so postale odličen, enostaven in okusen način za potešitev lakote.

Nalaganje
Nazaj na vrh