Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je dobro vedeti pred informativnimi dnevi na katoliških srednjih šolah?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 12. 02. 2024 / 05:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2024 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je dobro vedeti pred informativnimi dnevi na katoliških srednjih šolah?
Informativni dnevi so odlična priložnost za ogled srednjih šol, ki učence zanimajo. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj je dobro vedeti pred informativnimi dnevi na katoliških srednjih šolah?

»Kam v srednjo šolo?« je verjetno glavno vprašanje, s katerim se trenutno ukvarjajo devetošolci. 16. in 17. februarja bodo zanje v srednjih šolah in dijaških domovih potekali informativni dnevi. Na marsičigavem seznamu obetavnih šol so se znašle tudi katoliške.

V Sloveniji imamo štiri katoliške gimnazije: Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani, Gimnazijo Želimlje, Škofijsko gimnazijo v Vipavi in Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška v Mariboru. Mladi, ki se že po osnovni šoli poklicno usmerijo, pa radi zaidejo tudi čez mejo – na Višjo šolo Št. Peter. Ta ponuja petletni program, ki se zaključi s poklicno maturo iz kuharstva in strežbe.

Skupno 426 mest

Zgoraj omenjene katoliške srednje šole za šolsko leto 2024/2025 razpisujejo 426 prostih mest, njihovi dijaški domovi pa več kot 270. V Želimljem, Mariboru in Vipavi bodo predvidoma sprejeli po 84 učencev, ki bodo tvorili po tri razrede 1. letnika, Škofijska klasična gimnazija (ŠKG) pa razpisuje pet oddelkov, tj. 140 mest. V Št. Petru imajo v vsakem letniku samo po en razred, zato bodo v prvi letnik sprejeli 34 novih dijakov.

Utrinek pouka v Št. Petru. FOTO: Tatjana Splichal

Točnega podatka o prostih mestih v tamkajšnjem dijaškem domu nismo prejeli, nam je pa ravnateljica Marija Olip zagotovila, da je »trenutno na voljo še več prostih mest«. Medtem v Sloveniji največ prostih postelj nudi dijaški dom v Želimljem – 53 za dekleta in 33 za fante, skupno 86. Njegova enota na ljubljanskem Rakovniku razpisuje 25 prostih mest, 13 za dekleta in 12 za fante. V Jegličevem dijaškem domu ob ŠKG je razpisanih 56 mest (36 za dekleta in 20 za fante), v Mariboru 60 mest (40 za dekleta in 20 za fante), v Vipavi pa 40 (24 za dekleta in 16 za fante).

Bodo omejitve?

Kar pogosto skrbi devetošolce, so tudi omejitve vpisa. Poglejmo, kakšni so bili trendi v zadnjih letih. »V Želimljem vpisujemo v gimnazijo izmenično dva ali tri oddelke. Kadar imamo razpisana dva oddelka, imamo običajno precej visoko omejitev, kadar tri, pa omejitve skorajda ni,« nam je povedal ravnatelj Peter Polc. Letos tako omejitve ne pričakujejo.

Na Škofijski gimnaziji v Vipavi težav z omejitvijo navadno ni. FOTO: Tatjana Splichal

Dijaški dom na Rakovniku je lansko leto lahko sprejel vse, ki so želeli bivati tam, prej pa so imeli omejitve vpisa, zato je letošnjo situacijo težko napovedati. Podobno je na mariborski škofijski gimnaziji in v tamkajšnjem dijaškem domu: »Lansko leto smo imeli v gimnaziji in dijaškem domu omejitev vpisa, pred tem pa nekaj let ne,« pravita ravnatelj šole Samo Repolusk in ravnateljica doma Lidija Hamler.

Svetujemo vam, da redno spremljate šolsko spletno stran, na kateri bo po zadnjem roku za prijavo na srednjo šolo in dijaški dom zapisano, koliko imamo prijav.

Na ŠKG je bila v zadnjih desetih letih omejitev vpisa petkrat, v dijaškem domu pa le ob prepozno poslanih prošnjah. »Svetujemo vam, da redno spremljate šolsko spletno stran, na kateri bo po zadnjem roku za prijavo na srednjo šolo in dijaški dom zapisano, koliko imamo prijav in kakšne so točke kandidatov,« pravi pomočnica ravnatelja Lily Schweiger Kotar.

Ni treba na katoliško šolo, da lahko greš v katoliški dom

Za tamkajšnji dijaški dom, kjer poudarjajo sproščeno in prijetno vzdušje, in tudi dijaški dom v Mariboru pa velja poudariti še to, da vsako leto sprejemata tudi dijake drugih šol. Ni nujno torej, da si dijak škofijske gimnazije – v domu so veseli vsakogar. Ravnateljica mariborskega doma izpostavlja še, da se njihovi dijaki ob večerih srečujejo po vzgojnih skupinah. To je čas za pogovor, petje, praznovanje, molitev in še kaj.

Utrinek iz doma v Zavodu Antona Martina Slomška. FOTO: Matic Ritonja/Sportida

Katere novosti se obetajo?

Marsikaj o šolah in dijaških domovih učenci izvedo od dijakov, ki so že vpisani tja. Ponekod pa se obetajo tudi novosti, za katere verjetno še niso slišali. V Želimljem tako »v prihodnjem šolskem letu načrtujemo širitev mreže mednarodnih izmenjav (Erasmus+ …), dijaški dom pa se spogleduje z urejanjem dodatnih novih prostorov,« napoveduje ravnatelj.

Ponekod se obetajo novosti: več izmenjav, dodatni prostori, poseben oddelek ...

V Mariboru pa z novim šolskim letom vpeljujejo »poseben oddelek s prilagojenim načinom dela za dijake s statusom športnika ali umetnika, v ta namen pa bomo za obe enoti uredili tudi popolnoma nov fitnes,« z veseljem sporočata ravnatelja.

Kaj pričakovati na informativnih dneh?

Večina šol je letos že organizirala dneve odprtih vrat in podobne dejavnosti za učence. 16. in 17. februarja pa – kot vse slovenske šole in dijaški domovi – pripravljajo še informativne dneve. V petek ob 9. in 15. uri, ob soboto pa samo ob 9. uri.

Na ogledu šole. FOTO: Tatjana Splichal

Povsod bodo predstavili šole in dijaške domove, ki si jih bo seveda mogoče tudi ogledati, nanizali bodo pomembne informacije o vpisu, našla se bo priložnost za klepet z dijaki, na ŠKG tudi s tistimi, ki so gimnazijsko šolanje že zaključili. Staršem bodo na vprašanja odgovarjali profesorji oz. vzgojitelji, drugi zaposleni in ponekod tudi starši dijakov. Peter Končan, vodja dijaškega doma na Rakovniku, obljublja še: »Glede na to, da smo manjši dijaški dom, se bomo ob informativnih dnevih posvetili vsakemu kandidatu posebej.« Poudarja, da mladi tu niso številke, dragocen je vsak.

Ponekod bo zares pestro

Na ŠKG in Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška se obeta posebej pestro dogajanje: »Na ogledu v manjših skupinah so na posameznih mestih predstavljeni značilni poudarki vzgojno izobraževalnega procesa na ŠKG: njena katoliška usmeritev, klasičnost, razširjen program, sklad za pomoč družinam, ekskurzije, izmenjave, naravoslovje, tuji jeziki, šport in umetnost,« našteva pomočnica ravnatelja na ŠKG.

Na informativnih dneh učence navadno sprejmejo dijaki. FOTO: Tatjana Splichal

Na stojnicah bo možno začutiti še »utrip dodatnih dejavnosti oz. krožkov, od Škofijske strele, filozofskega in debatnega krožka, naravoslovnih krožkov, programiranja in robotike, podjetniškega in gledališkega krožka, literarno-jezikovnih krožkov do likovne šole, grafičnega oblikovanja, pevskih zborov, vokalne tehnike in športnih krožkov«. Ponujajo namreč okrog 30 obšolskih dejavnosti. Predstavljene bodo tudi projektne naloge, ki pripravljajo dijaki 2. in 3. letnika, ter socialni praktikum, ki dijake odpira za potrebe soljudi z roba družbe.

Informativni dan v Mariboru. FOTO: Karlo Smodiš

Tudi v Mariboru bodo na stojnicah »obiskovalcem skozi slikovno gradivo in zanimive opise posredovali vsebine in dejavnosti, ki našim gimnazijcem bogatijo vsakdan,« napovedujeta ravnatelja šole in doma. »Gostje si bodo lahko ogledali in začutili kapelo zavoda, navijali na medrazrednem športnem turnirju v telovadnici ter se v različnih delavnicah pridružili profesorjem in dijakom. Nato bomo izvedli učno uro pouka pri različnih predmetih, kjer bodo obiskovalci dobili najboljši vpogled v vsakodnevno učno dogajanje. Sledila bo osrednja prireditev na odru velike dvorane, kjer se bo umetniški program naših talentiranih dijakov prepletal s posredovanjem ključnih informacij o šoli in domu,« še dodajata.

Pozorno pri vpisu v Avstrijo

Omeniti pa velja, da ta vikend ne bo informativnih dni v Avstriji, na Višji šoli Št. Peter. Ti so to šolsko leto že bili, vedno pa je možen ogled šole po dogovoru. Prijava je možna po telefonu ali preko obrazca na spletni strani šole, sporoča ravnateljica.

Praktični del pouka v Št. Petru. FOTO: Tatjana Splichal

Opozarja, da vpis pri njih poteka že od 12. februarja dalje. Prijavni obrazec je dostopen na spletni strani šole, z vpisom pa se velja podvizati, saj se prijave tam zaključijo, ko se vpiše maksimalno število kandidatov. Poudarja še, da lahko tudi učenci iz Slovenije v Avstriji zaprosijo za štipendijo za šolo in dijaški dom, prav tako za podporo pri šolskih prireditvah.

Kaj učencem pred vpisom sporočajo s šol?

Peter Polc, ravnatelj Gimnazije Želimlje, učencem, ki jih letos čaka vpis, na srce polaga, naj »obiščejo nekaj šol, poklepetajo z dijaki, ki te šole oblikujejo, nato pa si vzamejo čas, razmislijo in se odločijo za šolo, ki je najbližja njihovemu srcu. Verjamem, da se bo marsikdo po obisku v Želimljem v naši ustanovi počutil še bolj domač.« Posebej če so mu blizu glasba, šport, duhovnost in pestro družabno življenje v dijaškem domu.

Devetošolci, korajža velja! FOTO: Arhiv Škofijske klasične gimnazije

Lili Schweiger Kotar, pomočnica ravnatelja ŠKG, učence vabi, »naj pridejo in pogledajo, kako na ŠKG živimo in delamo. Naj prisluhnejo ljudem, ki jim zaupajo, morda so to znanci, ki so ŠKG že obiskovali, sedanji ali nekdanji dijaki, starši, duhovniki na njihovih župnijah, profesorji. Želimo jim poguma za ta korak, ki je pomemben za njihovo nadaljnjo življenjsko pot in izobraževanje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh