Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je počela kamela v newyorški stolnici?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 10. 2023 / 10:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 16:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je počela kamela v newyorški stolnici?
Episkopalna cerkev v newyorški četrti Manhattan je k blagoslovu povabila štirinožne goste. FOTO: FB/Cathedral of St. John the Divine

Kaj je počela kamela v newyorški stolnici?

Newyorški verniki so na prvo oktobrsko nedeljo obhajali bogoslužje v tamkajšnji episkopalni stolnici skupaj z nekaj sto živalmi: med drugim so bili med njimi kamele, poniji, kače, noji, gosi, mačke in psi, ki so pred oltarjem čakali v vrsti za blagoslov.

Episkopalna cerkev v newyorški četrti Manhattan je k blagoslovu povabila štirinožne goste - v primeru kač pa tudi takšne brez nog - pred praznikom sv. Frančiška Asiškega, zavetnika hišnih ljubljenčkov in živali na sploh. Nedeljska slovesnost je bila poseben mejnik za omenjeno župnijo, ki tradicionalnega blagoslova živali prvi konec tedna v oktobru zaradi požara in nato koronaepidemije ni priredila vse od leta 2018, poročajo tuje agencije.

Ljubitelji živali različnih veroizpovedi so k blagoslovu pripeljali svoje kosmate prijatelje. FOTO: FB/Cathedral of St. John the Divine

Ljubitelji živali različnih veroizpovedi so k blagoslovu pripeljali svoje kosmate prijatelje: med njimi sta bila tudi Jon Shweky, pripadnik judovstva, in katoličanka Christine Cookman. Par je pripeljal svojega črnega labradorca, ki se usposablja za vodnika slepih, svojo vlogo pa naj bi prevzel v letošnjem novembru. Kot je za agencijo AFP povedala Cookmanova, sta ga želela pripeljati k blagoslovu, »preden postane pes vodnik, za zdravje in srečo«.

Nekatere živali so se nekoliko vznemirile, ko je po cerkveni ladji prikorakala kamela ... FOTO: CBS/zajem zaslona

Vznemirjenje ob prihodu kamele …

V mogočni notranjosti neogotske stolnice – gradnja svetišča se je začela leta 1892 - je bilo prostora za okoli 1.500 vernikov. Za udeležbo oz. blagoslov hišnega ljubljenčka je bil predviden dar v višini 15 dolarjev, bogoslužje pa je obhajal newyorški episkopalni škof Andrew Dietsche.

Večina živali - med njimi je bilo največ psov – je po svojih najboljših močeh mirno prestala bogoslužni obred, nekatere pa so se nekoliko vznemirile, ko je po cerkveni ladji prikorakala kamela. Ena od živali je povzročila manjšo zadrego lastniku, ko je pomokrila enega od kamnitih stebrov mogočne stolnice, katere kupolo je zasnoval španski arhitekt Rafael Guastavino.

V stolnici sv. Janeza so bili v klopeh tudi aligator, sova, nekaj zajcev, koze, lemur, raca ter še več raznolikih živalskih vrst.

62-letna Kristin Portecella in njena mama Dagmar sta k blagoslovu pripeljali svojo psičko Sadie. Veseli sta bili, da sta ujeli edini dan v letu, ko je pri bogoslužju dovoljena tudi navzočnost hišnih ljubljenčkov. V stolnici sv. Janeza so bili sicer v klopeh tudi aligator, sova, nekaj zajcev, koze, lemur, raca ter še več raznolikih živalskih vrst.

Med hišnimi ljubljenčki so bili tudi takšni brez nog ... FOTO: FB/Cathedral of St. John the Divine

Pri nas k blagoslovu hišnih ljubljenčkov med drugim vabijo župnija Fara pri Kostelu, frančiškani v ljubljanski Šiški in župnija sv. Vida pri Ptuju.

Blagoslov hišnih ljubljenčkov pri nas

Štirinožni prijatelji lahko prejmejo blagoslov tudi v Sloveniji: v sredo, 4. oktobra, bo v župniji Fara pri Kostelu ob 17. uri blagoslov živali na trgu pred cerkvijo, istega dne k blagoslovu vabijo tudi frančiškani, in sicer ob 17. uri na vrtu ob cerkvi sv. Frančiška v Šiški, župnija sv. Vida pri Ptuju pa v nedeljo, 8. oktobra, ob 10. uri vabi k sveti maši v Frančiškovem parku: po bogoslužju je predviden blagoslov hišnih ljubljenčkov, ki jih bodo verniki pripeljali s seboj.


Kupi v trgovini

Frančišek Asiški
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh