Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj pomenita logotipa in gesli papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 11. 2021 / 11:54
Oznake: Dogodek, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj pomenita logotipa in gesli papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo?
Sveti oče bo obisk začel na Cipru, zaključil pa ga bo v Grčiji. Foto: Vatican Media

Kaj pomenita logotipa in gesli papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo?

Kot smo na našem spletnem portalu že poročali, bo papež Frančišek med 2. in 6. decembrom obiskal Ciper in Grčijo. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil tudi opis logotipov in gesel, pripravljenih ob tej priložnosti.

Papež Frančišek je v letošnjem septembru je papež obiskal Budimpešto in tam obhajal sklepno bogoslužje mednarodnega evharističnega kongresa, nato je odpotoval še na Slovaško. Kot prvi papež v zgodovini pa je marca letos obiskal Irak.

 Logotipa apostolskega potovanja na Ciper in v Grčijo. FOTO: Vatican Media

Papežev pogled proti Barnabi

Po poročanju slovenske spletne izdaje Vatican News je v ozadju logotipa apostolskega obiska na Cipru prikazan zemljevid te države. Na levi strani je podoba papeža Frančiška, ki gleda proti svetemu Barnabi, ki je zavetnik otoka. Na desni strani je upodobljena oljčna vejica, ki je povezana s pšeničnim klasom, kar predstavlja znamenje miru in občestva. Na zgornji strani logotipa je zapisano geslo potovanja v grščini, na spodnji strani pa v angleščini: »Tolažiti drug drugega v veri.«

Geslo je povezano z imenom apostola Barnaba, ki lahko pomeni sin spodbude ali tolažbe (prim. Apd 4,36). Spominja pa na pomen vzajemne tolažbe in spodbude, ki sta poglavitni za dialog in sprejemanje ter bistveni značilnosti življenja in zgodovine otoka. V logotipu so uporabljene barve vatikanske in ciprske zastave: bela, rumena, oranžna in zelena.

Papež prihaja kot prijatelj

Logotip obiska v Grčiji predstavlja Cerkev kot ladjo, ki pluje skozi razburkane vode človeštva, s Kristusovim križem kot glavnim jamborom in s Svetim Duhom, ki napenja jadra. Njihova stilizirana oblika spominja na papeža, ki prihaja kot prijatelj Grčije. Rumena in modra barva v logotipu simbolizirata vatikansko in grško zastavo.

Geslo apostolskega obiska v Grčiji je »Bodimo vedno bolj odprti za Božja presenečenja«, vzeto pa je iz poslanice svetega očeta za 36. svetovni dan mladih. V času doživljanja posledic pandemije in nedavne finančne krize želijo z njim izraziti upanje, da bo papežev obisk prinesel žarek svetlobe za prihodnost Grčije, navaja Vatican News.

Nalaganje
Nazaj na vrh