Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj pravzaprav počne upokojeni papež?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 08. 2014 / 09:24
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj pravzaprav počne upokojeni papež?

Kaj pravzaprav počne upokojeni papež?

Živi v samostanu ob molitvi, meditaciji in korespondenci, ugotavlja avstrijski časnikar.

Kaj pravzaprav počne upokojeni papež Benedikt XVI., se v prispevku, objavljenem na spletni strani avstrijske katoliške agencije Kathpress, sprašuje njen vatikanski dopisnik Johannes Schidelko.



Tudi v letošnjem poletju se je Benedikt XVI. znova sestal s člani svojega študijskega krožka. Že drugo leto zapored se nekdanjim študentom ni pridružil pri strokovnih razpravah v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu, z njimi pa je obhajal sklepno bogoslužje v Vatikanu. Okoli 40 Ratzingerejevih akademskih varovancev je o teologiji križa razpravljalo brez svojega nekdanjega profesorja, ki je po svojem odstopu februarja lani komaj kdaj zapustil Vatikan in ga je le redko moč srečati v javnosti.

Ena izmed priložnosti je bila kanonizacija njegovih dveh predhodnikov, Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. 27. aprila letos, ko je upokojeni papež somaševal med slovesnim bogoslužjem na trgu pred Petrovo baziliko. Dva meseca pred tem se je udeležil konzistorija v baziliki sv. Petra, na katerem so bili imenovani novi kardinali. Blagoslova kipa nadangela Mihaela v Vatikanskih vrtovih julija lani so se smeli udeležiti le vatikanski uslužbenci.

Benedikt XVI. sicer dneve preživlja v posebej zanj urejenem samostanu Mater ecclesiae v Vatikanskih vrtovih, okoli dvesto metrov oddaljen od bivališča papeža Frančiška. Posveča se molitvi in meditaciji, še vedno ohranja bogato korespondenco, pri njem pa je pogosto moč naleteti na različne obiskovalce. Za njegovo gospodinjstvo skrbijo članice skupnosti Memores Domini, ki so to počele že v papeškem stanovanju v Apostolski palači. Poleg njega v samostanu biva tudi nadškof Georg Gänswein, ki opravlja naloge njegovega osebnega tajnika, obenem pa je tudi prefekt Papeške hiše in v veliko pomoč papežu Frančišku. Preko nadškofa Gänsweina se ohranja tudi nenehna povezanost med obema papežema.

Ko se nadškof Gänswein odpravi na dopust, Benediktu XVI. v samostanu na pomoč priskočijo številni nemško govoreči duhovniki. V teh dneh je pri upokojenem papežu na obisku njegov starejši brat, prelat Georg Ratzinger, ki mu dela družbo v obdobju dopustov. Benedikt XVI. se drži strogega dnevnega reda: ob 7. uri jutranja maša, nato zajtrk, sledijo molitev, branje, prebiranje obsežne pošte, vmes pa pogosti trenutki počitka in sprehodi na terasi ali po vrtu. V posteljo se odpravi zgodaj zvečer.

Obiskovalci upokojenega papeža opisujejo kot duhovno izjemno prisebnega in čuječega. Vse večje preglavice pa 87-letnemu nekdanjemu voditelju vesoljne katoliške Cerkve predstavlja hoja. Po hiši v pomoč uporablja palico, krajše poti zaenkrat prehodi še brez opore. Izven stanovanja si včasih pomaga z električnim vozičkom, vendar v vročih poletnih dneh le redko zapusti hišo. Radij rednih sprehodov je vedno manjši. Posnetek paparaca, ki prikazuje nadškofa Gänsweina in Benedikta XVI. na sprehodu po Vatikanskih vrtovih v senci kupole sv. Petra, je po tem sodeč star že več mesecev.



Stik z naslednikom papežem Frančiškom je povsem nezapleten. Med »letečo tiskovko« na letu iz Seula v Rim v začetku minulega tedna je argentinski papež zatrdil: »Se kar srečujeva. Pred odhodom v Korejo sem ga obiskal. Pred dvema tednoma mi je v branje ponudil zanimivo besedilo: vprašal me je, kaj si mislim o njem.« S svojim predhodnikom ima »normalen odnos«, sta »bratsko povezana«. Tako je, kot bi v hiši živel modri ded, je poudaril Frančišek. Benedikt ga pri njegovem poslanstvu spodbuja.

Frančišek pa upokojenega papeža z Bavarske brani pred teologi, ki mu očitajo njegov odstop. Še pred 70 leti skorajda ni bilo upokojenih škofov, danes je to nekaj povsem običajnega, enako bi moralo veljati tudi za papeški položaj, je prepričan Frančišek. Benedikt je s svojim dejanjem dokazal svojo veličino, ponižnost in pogum – in odprl vrata svojim naslednikom. Tudi sam bo, je zatrdil Frančišek, če bo čutil, da mu pohajajo moči za opravljanje papeške službe, storil enako.

Ni jasno, kdaj bo Benedikt XVI. naslednjič nastopil v javnosti. Najnovejše rimske govorice, da bo predstavil uvodno predavanje na naslednji škofovski sinodi, ne zvenijo najbolj verodostojno.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh