Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj prinaša Družina v letu 2021?

Za vas piše:
U.
Objava: 21. 12. 2020 / 14:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 15:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj prinaša Družina v letu 2021?

Kaj prinaša Družina v letu 2021?

V prvem delu se v prihodnost ozirata odgovorni urednik Boštjan Debevec in urednik Marjan Pogačnik.

Kaj bo torej prinesla Družina v letu 2021? FOTO: Tatjana Splichal



Čas pričakovanja Jezusovega rojstva je za naše uredništvo obenem tudi čas, ko smo zaključili urejanje še zadnjih vsebin za letošnje številke Družine, hkrati pa se oziramo že v prihodnje leto. Kaj bo torej prinesla Družina v letu 2021?

Boštjan Debevec, odgovorni urednik

Leto, ki se počasi izteka, je prineslo neverjetne spremembe. Življenje, ki smo ga bili vajeni, se je čez noč postavilo na glavo. To je bil velik in poseben izziv tudi za nas novinarje in urednike. Že načrtovane teme smo morali preprosto opustiti in vstopiti v resničnost trenutka, ki ga je Cerkvi in celotni družbi narekovala epidemija. Vodi nas namreč misel, da pri ustvarjanju tednika izhajamo »iz življenja« ljudi. Začeli smo pisati o izjemnem delu posameznikov in skupin, našli smo veliko svetlih zgodb, srčnosti duhovnikov, laikov … Leto 2020 je tako napisalo nekaj najlepših zapisov o človeški veri, srčnosti in nesebičnosti.

Pred nami je nepopisan list – leto 2021, ki bo verjetno tudi v marsičem posebno. V Družini bomo še naprej prinašali aktualne in verodostojne informacije o dogajanju v Cerkvi in družbi, doma in po svetu. Temeljna evangeljska sporočila bomo soočali z »duhom časa« in kazali poti za kristjana v sodobnem svetu. Kot nam naroča papež Frančišek, bomo šli tudi »na obrobja« in iskali vsebine in teme, ki nas povezujejo tudi z ljudmi drugačnih prepričanj.


Boštjan Debevec je odgovorni urednik Družine. FOTO: Tatjana Splichal


Novosti v letu 2021

Z novim letom bo v rubriki Domače začela z nami sodelovati šolska sestra Bernarda Gostečnik. Izkušena voditeljica kuharskih tečajev, profesorica biologije in gospodinjstva nam bo zaupala recepte okusnih jedi, ki izhajajo iz bogate tradicije slovenske kuhinje. Poleg s. Bernarde bosta v rubriki sodelovala še Mojca Koman, avtorica knjig o prehrani in receptih, ter Marko Čižman, župnik v Podutiku, ki nas s svojimi recepti razveseljuje že več let.

Rubrika Slovenci v zgodovini je v letu in pol doživela zelo lep odmev bralcev. Naši vrhunski zgodovinarji so že izbrali teme za leto 2021, med drugim bomo v posebnem sklopu dvanajstih prispevkov predstavili tudi podrobnosti osamosvojitvenega dogajanja pred 30 leti. V podlistku pisatelja Ivana Sivca pa bomo še naprej spoznavali zamolčanega narodnega buditelja, primorskega duhovnika Virgila Ščeka, ki ga je pisatelj Boris Pahor označil za enega »največjih tržaških Slovencev«.
Drage bralke, spoštovani bralci, člani uredništva Družine vam želimo blagoslovljen adventni čas.

Marjan Pogačnik, urednik rubrik Svet in Duhovnost

V rubriki Svet bomo še naprej pozorno spremljali dogajanje v Vatikanu in sledili papeževim spodbudam za duhovno življenje katoličanov, še zlasti v zahtevnih časih pandemije. Pobliže bomo spoznali nekatere bistvene poudarke v njegovi misli, med drugim v njegovi zadnji okrožnici Fratelli tutti. Iz tedna v teden bomo opozarjali na izstopajoče dogodke v Cerkvi po vsem svetu; v letu 2021 je predviden svetovni evharistični kongres v Budimpešti v začetku septembra. O njem bomo poročali iz prve roke. Predstavljali bomo zanimive osebnosti in skupnosti, ki radikalno živijo evangelij in prinašajo upanje; med drugim se bomo ozirali na življenje naših misijonarjev.


Marjan Pogačnik je urednik rubrik Svet in Duhovnost. FOTO: osebni arhiv


Pozorni bomo na dogajanje glede žgočih vprašanj, ki vplivajo na življenje kristjanov po svetu, kot so (ne)spoštovanje verske svobode ter etična vprašanja. V prihodnjih mesecih bomo posvečali pozornost premagovanju pandemije s cepivi, možnostim za gospodarsko rast in sodelovanje v času, zaznamovanem s tveganji, pa tudi napetostim med svetovnimi velesilami in obetom za varnost in mir na svetu. Na svetovno dogajanje bomo še naprej gledali poglobljeno, tudi z zornih kotov, kakršne v drugih medijih manj pogosto zasledimo.

Duhovnost za današnji čas

Na straneh duhovnosti se tudi v prihodnjem letu veselimo zapisov župnika v Idriji in biblicista Marka Rijavca, ki nam bo pronicljivo, iskreno in pretanjeno pomagal razumeti aktualnost evangeljskih odlomkov in nedeljske Božje besede. V rubriki Svetilnik bomo v vsaki številki spoznavali sporočilnost življenja blaženih in svetnikov. Sicer pa vam bomo odkrivali svet molitve in vam k duhovni rasti pomagali s članki o različnih vidikih duhovnega življenja, vrlinah in krepostih, z odlomki iz tehtnih duhovnih del, osebnimi pričevanji o Božjem delovanju v življenju posameznikov. Predstavljali bomo duhovne osebnosti, slovenske in tuje, ki imajo kaj povedati tudi za naš čas.

*V prihodnjih dneh si boste lahko prebrali še načrte urednikov Ksenje Hočevar (Kultura), Mojce Puger (Naša družina), Bogomirja Štefaniča (Družba, Slovenski čas) in Karla Smodiša (Cerkev doma, Župnije).*

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh