Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj prinaša letošnja nedelja Božje besede?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 20. 01. 2024 / 11:16
Oznake: Sveto pismo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2024 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj prinaša letošnja nedelja Božje besede?
Nedelja Božje besede nas letos na poseben način vabi k prebiranju Markovega evangelija. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj prinaša letošnja nedelja Božje besede?

Nedelja Božje besede je praznik Svetega pisma, ki ga je papež Frančišek leta 2019 za vso Cerkev razglasil s pismom Odprl jim je um (Aperuit illis). Obhajamo jo na 3. nedeljo med letom, letos 21. januarja. Potekala bo pod geslom: »Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko«. (Gal 6,11)

V Zavodu Biblično gibanje so se v duhu gesla odločili za pobudo, da bi po župnijah od nedelje Božje besede 2024 do nedelje Božje besede 2025 lastnoročno prepisovali odlomke iz evangelija po Marku, ki se to liturgično leto berejo ob nedeljah.

Bi prepisovali evangelij?

»Markov evangelij je najstarejši in je nastal na podlagi živega izročila nekaj desetletij po Jezusovem življenju, smrti in vstajenju. Evangelist Marko je želel prebuditi vprašanje o Bogu, zato opis Jezusove poti usmerjata dve vprašanji: 'Kdo je Jezus?' in 'Kdo je njegov učenec?'« pišejo v Zavodu Biblično gibanje. »Celoten evangelij je samo začetek odkrivanja skrivnosti Jezusove osebe in nebeškega kraljestva. Želi biti klic in vabilo, naj stopimo na pot, na kateri bomo kot bralci odkrivali skrivnost Jezusove osebe in ob njem postajali učenci ter pričevalci.«

FOTO: Zavod Biblično gibanje

Temu cilju naj bi služilo prepisovanje evangelija, ki bo »priložnost za osebno in družinsko molitev ter pogovor ob Božji besedi«. Na nedeljo Božje besede nam bodo zato duhovniki pri svetih mašah simbolično izročili prazne liste in nas povabili, da se kot posamezniki, skupine ali družine odločimo prepisati odlomek Markovega evangelija ene izmed letošnjih nedelj. Na nedeljo, ko bo izbrani odlomek na vrsti, bo duhovnik bral z našega lastnoročno prepisanega odlomka. Ob koncu leta bo Zavod Biblično gibanje zbrane prepisane odlomke zvezal v evangeliarij, ki naj bi ga nato na nedeljo Božje besede 2025 v procesiji prinesli k ambonu.

FOTO: Tatjana Splichal

Srečanja po škofijah

Ob praznovanju nedelje Božje besede v vsaki škofiji organizirajo tudi tematsko srečanje. Kdaj, kje in kaj se bo dogajalo?

Škofija Murska sobota

Danes, 20. januarja, od 13. ure dalje bo pestro v Župniji Svete Trojice pri Mali Nedelji. Združili bodo obhajanje tedna molitve za edinost kristjanov in nedelje Božje besede, geslo srečanja bo »Gospod, preizkusil si me in me poznaš.« (Ps 139,1) Dogodek se bo začel z branjem 20 odlomkov Svetega pisma, ob 15. uri bo pričevanje povabljenih gostov, našel pa se bo tudi čas za glasbo in prepevanje. Ob 17.00 sledi sveta maša, po njej pa pogostitev.

Nadškofija Maribor

Nadškofijsko slavje ob nedelji Božje besede bo tokrat potekalo na Ravnah na Koroškem. Že danes bo od 14. do 18. ure potekal mini svetopisemski maraton, v župnijskem domu pa bo na ogled svetopisemska razstava (14.00–19.00). Razstavo si bo mogoče ogledati tudi jutri, v nedeljo (7.00–13.00). Jutri bo središče obhajanja nedelje Božje besede sveta maša ob 10.00, ki jo bo vodil nadškof Alojzij Cvikl. Nato bo možen ogled svetopisemske razstave s strokovno razlago biblicista dr. Sama Skralovnika.

Razstavo bo obiskovalcem osvetlil Samo Skralovnik. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškofija Ljubljana

Praznovanje v ljubljanski nadškofiji bo nocoj v župniji Preska. Ob 18.30 se bo dogajanje začelo s sveto mašo, nadaljevalo pa se bo s predavanjem dr. s. Snežne Večko z naslovom »Milost v tvojih očeh« (2 Mz 33,13). Zbrani bodo prisluhnili odvijanju Božje-človeške drame od njenih začetkov, ki odmevajo v tudi tukaj in sedaj. Srečanje se bo sklenilo s pogovorom.

S. Snežna Večko bo predavala o Božje-človeški drami. FOTO: Tatjana Splichal

Škofija Celje

V celjski stolnici bo slovesno bogoslužje ob nedelji Božje besede jutri ob 10. uri. Sveto mašo bo daroval škof Maksimilijan Matjaž. Obenem bo to zahvalna daritev ob praznovanju 10. obletnice češčenja Najsvetejšega v celjski stolnici. Škof Matjaž je ob nedelji Božje besede pripravil poseben video nagovor:

Škofija Novo mesto

Srečanje v Novem mestu bo jutri v Šmihelu, v Zavodu Friderika Barage. Ob 15. uri bo besedno bogoslužje, sledi predavanje tamkajšnjega župnika dr. Štefana Hoste, praznovanje pa se bo zaključilo z druženjem.

Škofija Koper

Srečanje v koprski škofiji pa bo na Škofijski gimnaziji v Vipavi, in sicer jutri ob 15. uri. Začelo se bo s predavanjem dr. Alana Tedeška na temo preroka Amosa, nadaljevalo pa se bo z druženjem.

Želimo vam blagoslovljeno nedeljo Božje besede!

Nalaganje
Nazaj na vrh