Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj se je dogajalo z Jordanom B. Petersonom med epidemijo?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 10. 06. 2022 / 15:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2022 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj se je dogajalo z Jordanom B. Petersonom med epidemijo?
Jordan B. Peterson med obiskom v Sloveniji leta 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj se je dogajalo z Jordanom B. Petersonom med epidemijo?

Jordan B. Peterson je že leta 2018, ko je prvič obiskal Slovenijo na povabilo Družine, v zaupnem pogovoru povedal, da že piše novo knjigo, ki bo nadgradila svetovno uspešnico 12 pravil za življenje. Leta 2021 je tako zares izšla knjiga Onkraj reda: Še 12 pravil za življenje. Kot je večkrat povedal, obe knjigi poudarjata, da ljudje iščejo smisel v iskanju ravnovesja med redom in kaosom. Če se je v prvi knjigi Peterson osredotočil bolj na nevarnosti prekomernega kaosa, se v drugi ukvarja z negativnimi posledicami pretirane strukturiranosti.

V uvodu v knjigo Onkraj reda se Peterson močno razgali, saj iskreno spregovori o kalvariji, ki sta jo on in njegova žena Tammy prehodila v vmesnem času. Hči Mikhaila, ki trpi za avtoimunim artritisom, je prestala zahtevno operacijo gležnja v Švici, Tammy pa so odkrili raka ledvic, ki se je kasneje izkazal za neozdravljivega. Vse to je poleg stresa ob vsem dogajanju okrog knjige 12 pravil za življenje močno vplivalo na Petersonovo duševno zdravje, tako da je pristal na dolgotrajnem zdravljenju v Rusiji in Srbiji.

Na robu smrti

»Petega februarja 2020 sem se prebudil na oddelku intenzivne nege, in to med vsemi možnimi kraji ravno v Moskvi. Bil sem privezan k obema stranicama postelje, ker sem si celo v nezavestnem stanju poskušal potegniti kateter iz roke in zapustiti intenzivni oddelek,« je priznal. Tam se je znašel po dolgem iskanju različnih možnosti za zdravljenje odvisnosti od zdravila za tesnobo benzodiazepina. Spomladi 2019 je namreč opažal, da je postal bolj tesnoben, zato je zdravnika prosil, da mu zviša odmerek benzodiazepina, »da bi zmanjšal tesnobnost in ne bi z njo obremenjeval drugih«. Ker večji odmerek zdravil ni imel želenega učinka, so mu odmerek še enkrat povečali, a s tem se je še povečala tesnobnost. Zato je maja tisto leto prenehal jemati benzodiazepin in pričel jemati ketamin. »Ketamin, nestandardni anestetik/psihadelik ima včasih izjemne in takojšnje učinke na depresijo. Meni pa ni povzročil drugega kot dva devetdesetminutna izleta v pekel. Docela me je prevzel občutek krivde in sramu zaradi svojih dejanj, ne da bi občutil karkoli pozitivnega ob svojih dosežkih,« je iskreno zapisal.

Umetna koma v Moskvi

Sledili so meseci agonije in iskanja pravih zdravil in zdravljenja odvisnosti od benzodiapezina. Iz ZDA so ga premestili v bolnišnico v Moskvo, kjer so ga na kliniki dali celo v umetno komo in celo na respirator, da v času trajanja poteka simptomov ne bi bil pri zavesti. Po dveh mesecih boja za življenje se je moral znova naučiti hoditi po stopnicah, si zapenjati gumbe, tipkati … In nato se je pričela epidemija covida-19.

Čas epidemije je preživljal z družino na Floridi, ker pa se mu je stanje slabšalo, je šel na zdravljenje na srbsko kliniko, kjer so izvajali nov pristop k odvajanju od benzodiazepina. Medtem ko je bil Peterson odsoten in se je boril z zasvojenostjo »s snovjo, na katero sem nenamerno naletel«, se je njegova žena borila »s skoraj usodno zdravstveno krizo«.

Slovenski prevod knjige Onkraj reda je pri Založbi Družina izšel marca lani. FOTO: Tatjana Splichal

Kako premagati neozdravljivega raka?

Rak na Tammyjinih ledvicah, za katerega so mislili, da bo ozdravljen z rutinsko operacijo, se je izkazal za redko obliko raka, pri kateri je stopnja umrljivosti v enem letu skoraj stoodstotna. Ponovno so jo operirali, kar je povzročilo odtekanje do štiri litre tekočine na dan, kar je bilo skoraj tako nevarno kot rak. Uspešno so jo ozdravili z vbrizganjem barvila iz olja makovih semen, ki se sicer uporablja za boljšo ločljivost posnetkov CT, in tako dosegli, da je tekočina prenehala odtekati in je Tammy lahko okrevala. Preboj se je zgodil ravno na dan 30. obletnice njune poroke.

Čudežna moč molitve

V nekem video intervjuju je Tammy Peterson povedala, da ji je življenje rešila moževa oboževalka, katoličanka, ki so jo poznali že od prej. Ko je prišla k Tammy v bolnišnico, jo je povabila k molitvi rožnega venca. To sta večkrat počeli, nato pa je Tammy pred odhodom v drugo bolnišnico blagoslovil še bolniški duhovnik. Daj ji je tudi devetdnevnico za bolnike in ji naročil, naj meditira o hvaležnosti.

»Peti dan devetdnevnice sem ozdravela,« je povedala Tammy, ki zdaj vsak dan moli rožni venec. »Različni ljudje morajo trpeti različno močno, preden se obrnejo k Bogu, in jaz sem resnično morala globoko, da sem ga našla,« je dejala. »Postati veren je izkušnja, ki te na nek način naredi ponižnega, da nisi ti vsemogočen, ampak da priznaš, da je nekdo nad tabo. Povečati Boga, pomanjšati Tammy.«

Peterson svojo izpoved zaključi z mislijo, da je zaradi teh preizkušenj v knjigi ohranil samo tiste besede, ki so ohranile pomen tudi v luči skrajnega trpljenja.

Pogled na družbene spremembe 

V času epidemije se torej Peterson zaradi vsega zapisanega ni opredeljeval glede velikih družbenih sprememb, ki smo jim bili priča. O svojih pogledih na ukrepe za omejitev novega koronavirusa, pa tudi o ukrepih za boj proti podnebnim spremembam je spregovoril v intervjuju za Telegraph, ki ga povzemamo TUKAJ. »Dokler zahodna družba ne bo razrešila vprašanja svojih vrednot, se bo dogajalo marsikaj,« je izjavil

Peterson s svojimi uvidi in zanimivimi interpretacijami stvari, ki se nam zdijo samoumevne in vsakdanje, vselej pokaže na njihov globlji pomen. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Filozofija in esejistika
35,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh