Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kaj si je naš cesar zmislu«

Objava: 10. 11. 2021 / 15:07
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 15:13
»Kaj si je naš cesar zmislu«
Slovenski vojaki med ključavničarji pred Škodinim kanonom v Trientu (Trentino) med prvo svetovno vojno (iz zbirke dr. Alberta Čebulja, Kamnik).

»Kaj si je naš cesar zmislu«

Slovenska zgodovina v pesemskem izročilu – Slovenske ljudske vojaške pesmi in identifikacija Slovencev

Slovenske ljudske vojaške pesmi so večinoma povezane s slovesom bodočega vojaka od ljubljenega dekleta, od doma in domačih, z mislijo na polje, ki bo pogrešalo vojakovo navzočnost, pogosto pa razmišljajo tudi o poslednjem slovesu. Na podlagi odmevnosti pesmi s takšno tematiko se je izoblikovala predstava o bojazljivosti slovenskih vojakov, z njo pa je bil označen tudi slovenski narodni značaj. Toda pogled v pevske navade Slovencev in v šege, ki so spremljale odhod fantov na služenje vojaškega roka, kaže drugačno podobo.

Podoba starejših slovenskih vojaških pesmi

Folkloristika v okvir vojaških pesmi ni prištevala in še vedno ne prišteva izročila, povezanega z zgodbami o bojih pod zastavami posameznih plemiških vojskovodij, tudi vojskovodij slovenskega porekla ali povezanih s Slovenci. Te zgodbe namreč govorijo o junaštvih, ki so jih opevali številni rodovi Slovencev in se z njimi identificirali. O slovenskih ljudskih vojaških pesmih se je govorilo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh