Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj skuhati na postni petek? (1)

Za vas pišejo:
Spletno uredništvo, M.M.Š.
Objava: 23. 02. 2023 / 19:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 18:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj skuhati na postni petek? (1)
Tudi brezmesne jedi so lahko izjemno raznolike. FOTO: Pixabay

Kaj skuhati na postni petek? (1)

V Katoliški cerkvi velja, da naj bi bili petki – z izjemo slovesnih praznikov – skozi vse leto postni dnevi, vendar številni katoličani tega več ne upoštevajo.

Post tradicionalno pomeni zdržek od mesnih jedi. Vsaj v postnem času pa je to v večini katoliških gospodinjstev vendarle še vedno precej razširjena navada. Nekdaj je enega večjih izzivov za gospodinje predstavljalo vprašanje, »kaj v petek dati v lonec«. Pred desetletji bi nam gotovo zavidale neštete možnosti, ki so nam danes na voljo, denimo najrazličnejše spletne strani, na katerih je mogoče najti več receptov za brezmesne jedi kot jih bomo v življenju sploh lahko pripravili.

Nekaj predlogov boste našli tudi na naši spletni strani. Na predvečer vsakega petka v letošnjem postnem času boste tu našli namig, kaj ponuditi za petkovo kosilo. Bog žegnaj!

Prvi predlog prihaja iz knjige Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki, ki je leta 2004 izšla pri založbi Družina.

Pečene testenine s sirom in smetano

Za 4 do 6 oseb (seveda je količina odvisna od teka!)

  • 500 g širokih rezancev
  • maslo ali olje za pekač
  • 1,5 žlice polnomastne kisle smetane
  • 100 g naribanega ementalerja
  • sol in poper

Testenine skuhamo v vreli, osoljeni vodi. Ponev ali nepregorni pekač dobro namažemo z maslom ali oljem, obložimo z rezanci in prelijemo s smetano.

Posebej zmešamo sir, sol in poper ter potresemo po rezancih. V ogreti pečici pečemo pri 175 stopinjah približno pol ure.

Ponudimo s skledo zelene solate. Jed lahko na krožniku posipamo še s parmezanom in zelišči.

Če ste v kuhinji bolj spretni, se lahko sami lotite tudi priprave testenin, kar pa vam bo seveda vzelo malce več časa. Spodnji recept je na voljo v omenjeni kuharski knjigi.

Nalaganje
Nazaj na vrh