Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj v finančnem smislu za Slovenijo pomeni sprejem oziroma zavrnitev prebežnika?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 01. 2024 / 09:53
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 10:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj v finančnem smislu za Slovenijo pomeni sprejem oziroma zavrnitev prebežnika?
Slovenija je članica EU od 1. maja 2004. FOTO: slovenia.info

Kaj v finančnem smislu za Slovenijo pomeni sprejem oziroma zavrnitev prebežnika?

Po uradnih podatkih je slovensko mejo lani nezakonito prečkalo več kot 60 tisoč ljudi. Po ocenah strokovnjakov je eden od glavnih razlogov za to slabo hrvaško varovanje zunanje schengenske meje. Ali morebitno rešitev prinaša politični dogovor o migracijah in azilu na ravni Evropske unije?

Svet EU-ja in Evropski parlament sta glede pakta o migracijah in azilu dosegla politični dogovor konec decembra, a ključno vprašanje je, kako bo ta prelit v zakonsko besedilo. Največji dosežek je zagotovo poenotenje na področju učinkovitejših azilnih postopkov, je poročal Radio Slovenija.

Za vsakega premeščenega prebežnika bi Slovenija iz evropskega sklada dobila 10.000 evrov, če ga zavrne, pa bi morala prispevati 22.000 evrov na osebo, je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar.

Azilni postopki že na zunanjih mejah EU?

Ob potrditvi pakta o migracijah in azilu je minister Poklukar dejal, da dogovor predvideva azilne postopke, ki bodo potekali že na samih mejah in bo obvezen v vseh državah članicah, ki imajo zunanjo mejo EU-ja. »Na ta način bodo seveda razbremenjeni azilni in pa sprejemni sistemi, po drugi strani bodo osebe, ki do zaščite niso upravičene, hitreje vključene v postopek vračanja v izvorno ali tranzitno državo.«

V EU je trenutno vključenih 27 držav, v katerih živi nekaj manj kot 450 milijonov ljudi.

V Slovenijo bi premestili 126 oseb

Letno se na evropski ravni predvideva približno 30.000 premestitev prebežnikov, kar bi ob upoštevanju tako imenovanega razdelitvenega ključa za Slovenijo pomenilo 126 oseb. Za vsakega premeščenega prebežnika bi država iz evropskega sklada dobila 10.000 evrov, ima pa tudi možnost alternative. »V primeru, da se država ne odloči za premestitve, bi seveda morala prispevati 22.000 evrov na osebo, kar za Slovenijo pomeni 2,8 milijona letno,« je pojasnil minister.




Nalaganje
Nazaj na vrh