Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj za vas pripravljajo radijske in TV postaje (10.–16. februar)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 10. 02. 2024 / 00:46
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2024 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj za vas pripravljajo radijske in TV postaje (10.–16. februar)
FOTO: Unsplash

Kaj za vas pripravljajo radijske in TV postaje (10.–16. februar)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (10.–16. februar) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Pomagajmo zgraditi šolo v Ugandi

Pustna Sobotna iskrica 

Radio Ognjišče v soboto, 10. 2., ob 9.00 

Pustna sobota bo v programu Radia Ognjišče znamenje, kako hitro se obrne leto. V sodelavcih radia in Misijonskega središča Slovenije je še vedno hvaležnost za darove v Pustni Sobotni iskrici, ki je pred letom osrečevala v treh misijonskih deželah, pred nami pa je že sveže vabilo k dobremu delu. Med deveto in petnajsto uro bo odmevala prošnja za darove, ki bodo v celoti namenjeni gradnji šole na misijonu Rwentobu v Ugandi. Tam, na podeželju te afriške države, deluje misijonarka s. Urša Marinčič, ki s sestrsko skupnostjo bdi tudi nad prihodnostjo otrok v kraju, ki je sedem ur vožnje oddaljen od glavnega mesta. Povprečna starost v Ugandi je petnajst let in misijonarke se zavedajo, kako velik projekt je šolanje otrok. Celotno izobraževanje je plačljivo, starši na vasi pa nimajo možnosti plačila, zato otroci morda končajo le osnovno šolo, srednja pa je zanje nedosegljiva. Za lepšo prihodnost boste lahko prispevali poslušalci. Tudi s klicem na 01/29-27-529. Jure Sešek, voditelj akcije sporoča: “Vabljeni, stopimo skupaj!”

Pionirka avdiovizualne dialektologije

Naš gost 

Radio Ognjišče v soboto, 10. 2., ob 17.00 

Herta Maurer-Lausegger je jezikoslovka in etnologinja z avstrijske Koroške, ki se je veliko posvečala bukovniku Andreju Šusterju Drabosnjaku, ukvarjala pa se je tudi s temami ljudske kulture, koroškega ljudskega pismenstva in večjezičnosti. Bila je prva, ki je koroška slovenska narečja dokumentirala s kamero.

p. Metod Benedik – prejemnik Trubarjevega priznanja za leto 2023

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 10. 2., ob 19.00

Po slovenskem kulturnem prazniku bomo gostili prejemnika Trubarjevega priznanja za leto 2023 teologa, cerkvenega zgodovinarja in zaslužnega profesorja Teološke fakultete Univerze v Ljubljani patra dr. Metoda Benedika. V osrčju njegove poklicne poti so ob duhovniškem poslanstvu bile kapucinske knjižnice. A v oddaji ne bo govora le o raziskovalnem delu p. Metoda Benedika, ampak tudi o njegovih pogledih na aktualne teme v Cerkvi in družbi. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Ob 350.obletnici rojstva skladatelja Giacoma Carissima

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 11. 2. ob 9.25

Giacomo Carissimi je avtor precejšnjega števila sakralnih del – oratorijev, komornih kantat, maš in motetov, v ospredju pa bo tokrat ena njegovih najveličastnejših in nasploh najbolj poznanih vokalno-instrumentalnih kompozicij z duhovno vsebino - oratorij Jefte. Priljubljen je bil že za časa skladateljevega življenja in njegovi rokopisi krožili po različnih evropskih deželah. Jezuitski učenjak in skladateljev sodobnik Athanasius Kircher pa je zapisal, da gre pri njem za »ilustracijo moči glasbe, ki gane dušo in slika človeška čustva.«

 Duhovni lik Plečnika

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 11. 2. ob 11.20

Jože Plečnik si je od leta 1932 do 1956 dopisoval z bosanskim frančiškanom Josipom Markušićem. Korespondenca obsega 800 enot. Kaj nam tako obsežno dopisovanje v tako dolgem časovnem obdobju pove o njem kot človeku in družbeno političnem okolju v katerem je ustvarjal? Plečnika brez teh pisem ni moč predstaviti, zatrjuje umetnostni zgodovinar France Stele.

Vzajemno delovanje religije in kulture

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 11. 2., ob 18.00

Kako religija in kultura vplivata na duhovnost skozi prizmo krščanske duhovnosti? Kako duhovnost na religijo in kulturo? Kako razvijati duhovnost, ki bo zmožna ustvarjati medreligiozni in medkulturni dialog v današnjem času? O teh vprašanjih bo v oddaji Sedmi dan premišljeval p. dr. Ivan Platovnjak. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Skrajnosti družbe, ki sprejme smrt na zahtevo

Pogovor o ... 

Radio Ognjišče v sredo, 14. 2., ob 17.00 

Izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg je ob obisku Slovenije povedal, kako se je v Kanadi spremenil odnos do življenja, odkar imajo uzakonjen samomor z medicinsko pomočjo. Število takšnih smrti na leto poveča kar za 30 odstotkov. In kako ljudem, ki se odločajo za končanje življenja, pomagajo v omenjeni koaliciji?


Digitalno varni: Učinek Tiktoka

Britanska dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v soboto, 10. 2., ob 21.05

Kaj imajo skupnega amaterski spletni detektivi, ki se pojavijo na kraju zločina, šolski protesti v Angliji in izgredi v Franciji? Vse so primeri tiktokovske manije. BBC-jeva novinarka Marianna Spring je eno leto raziskovala škodljive posledice objav na Tiktoku v resničnem življenju. Z avtorji, žrtvami in nekdanjimi zaposlenimi se je pogovarjala o zasvajajoči moči omrežja ter njegovem spodbujanju sodelovanja pri tveganem početju, kar včasih pripelje do množičnih izbruhov vedenja, ki je prej veljalo za nesprejemljivo.

Dobiva se v New Yorku

Romantična drama

Planet Eva v soboto, 10. 2., ob 23.15

Režija: Adrian Langley Igrajo: Corey Sevier, Brooke Nevin , Molly Lewis

Ambiciozna načrtovalka dogodkov Kelly iz New Yorka je ena najboljših v svojem poslu. Ko jo za organizacijo rojstnega dne nečakinje najame trmasti, a vplivni urednik Joe, Kelly ugotovi, da je morda našla nekoga, ki ji je kos.

Železničar (Railway Man)

Avstralski film, 2013

KINO v soboto 10.2.2024 ob 22.15

Režija: Jonathan Teplitzky Igrajo: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgard, Tom Stokes

Zgodba govori o nekdanjem britanskem vojaku Ericu Lomaxu, ki so ga med drugo svetovno vojno zajeli Japonci ter ga poslali na prisilno delo v taborišče, kjer so gradili železnico. Ko Japonci naposled odkrijejo radio, ki si ga je sestavil sam, ga obtožijo vohunstva ter ga kruto mučijo. Mnogo let pozneje Eric še vedno trpi zaradi psiholoških travm, ki jih je povzročila vojna. Zaradi prigovarjanja dolgoletnega prijatelja Finleya in žene Patti se odloči soočiti z enim od svojih mučiteljev, ki se je izognil sojenju zaradi vojnih zločinov.

Srečen za umret

Slovenski film, 2012

POP TV v nedeljo, 11. 2., ob 12.00

Režija: Matevž Luzar Igrajo: Evgen Car, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalič, Ivo Ban

Iskriv film o pogosto prezrti družbeni skupini – stanovalcih doma za upokojence. Zgodba o večnem upanju, da nikoli ni prepozno za nov začetek, sledi ostarelemu Ivanu, ki se odloči pred smrtjo dokončno urediti vse osebne stvari in v domu za upokojence preprosto počakati na neizbežni konec. Toda ko spozna radoživo upokojenko Melito, se mu odpre nepričakovan svet novih življenjskih spoznanj in radosti, dušo in srce pa mu znova napolnita radost in volja soočanja z novimi izzivi. Čeprav starost neusmiljeno trka na njegove duri, se odloči v jeseni življenja poiskati novo prihodnost.

Šola za prvake, 1/8

Avstrijska nadaljevanka

TV SLO 1 v nedeljo, 11. 2., ob 20.00

Režija: Dominik Hartl, Johanna Moder Igrajo: Josephine Ehlert, Judith Altenberger, Emilia Warenski, Imre Lichtenberger, Luna Mwezi, Mikka Forcher, Thomas Mraz, Simon Hatzl, Gregor Seberg, Jakob Seeböck, Moritz Uhl

Avstrijska nadaljevanka o zakulisju sveta športa, o odraščanju, tekmovalnosti, ambicijah in sanjah, za katere ni nujno, da se uresničijo, in prav zato tudi o razočaranjih. Smučarska akademija Gastein je najbolj opevana in prestižna tovrstna ustanova v Avstriji. Tu se kalijo le najboljši in vsi si želijo postati št. 1 alpskega smučanja, njihovi motivi pa so različni. Daniela je dekle, ki v smučanju vidi priložnost, da ji ne bo treba ostati na družinski kmetiji. Nikki je sin ravnatelja Marka, ki ga bremenijo obtožbe iz preteklosti. Luca je odraščal z mamo v skromnih razmerah, a njegova nadarjenost je izjemna. Švicarska smučarka Nawal hoče mami, ki ni naklonjena njenim ambicijam, dokazati, da je šport več kot konjiček. Georg pa upa, da bo z odličnimi rezultati vendarle pridobil očetovo naklonjenost. Tu je še trenerka Franziska, nekdanja zvezda nemškega alpskega smučanja, ki je v razmerju z Markom, kar se nemalokrat izkaže za oviro pri delu.
V prvi epizodi, na sporedu to nedeljo, najprej spoznamo Danielo, ki si zelo želi na prestižno smučarsko akademijo Gastein, ki vsako leto sprejme le deset novih dijakov. Zato na mladinski tekmi goljufa in se izdaja za svojo sestro, ki smuča bolje od nje, da bi dobila vabilo na sprejemne izpite. Z muko se prebije skozi vse preizkuse, a na odločilni smučarski tekmi ni dovolj hitra. Ko v solzah že odhaja domov, pa jo na parkirišču ujame ravnatelj z edinstveno ponudbo.


Brez dotika (Five Feet Apart)

Ameriški film, 2019

POP TV v nedeljo, 11. 2., ob 20.00

Režija: Justin Baldoni Igrajo: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias, Claire Forlani, Kimberly Hebert Gregory

Ko te življenje sili narazen, je ljubezen le še močnejša. Romantična drama Brez dotika prikazuje zgodbo o dveh mladih bolnikih, ki skušata, kljub težki bolezni, imeti in obdržati razmerje. Najtežje pri vsem je, da se drug drugega ne smeta dotakniti, oddaljena pa morata biti za več deset centimetrov. Stella Grant oboleva za hudo genetsko boleznijo, ki prizadene pljuča in dihalne poti. Med bivanjem v bolnišnici skuša živeti kar se da normalno življenje, ko spozna Willa, ki ima enako bolezen. Sprva se ne ujameta, kmalu pa se zbližata. A drug drugemu se ne smeta približati, saj jima grozi bakterijska okužba, ki je zanju lahko usodna.


Naša četica koraka

50 skladb, ki so nas zapele

TV SLO 1 v ponedeljek, 12. 2., ob 18.05

Avtor besedila in glasbe: Janez Bitenc 

Naša četica koraka je izšla na plošči pesmic Janeza Bitenca, ki jo je leta 1959 izdala založba Jugoton, in je bila posneta v studiu 14 Radiotelevizije Ljubljana v izvedbi otroškega pevskega zbora RTV Ljubljana, prisluhnil pa bomo tudi izvedbi pesmice iz grl današnje zasedbe otroškega pevskega zbora, ki neprenehoma deluje že od leta 1957.
Generacije in generacije otrok so v najzgodnejših letih pele in še pojejo to otroško koračnico. O kulturi delavnosti in marljivosti na slovenskem, o percepciji fizičnega in intelektualnega dela v slovenski družbi in aspekt dela kot vrednote se bomo pogovarjali z antropologom Danom Podjedom.

Tipično slovensko: Kurent

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 13. 2., ob 20.00

Scenarij: Milica Prešeren Režija: Primož Meško

Ne glede na muhavost letnih časov kurent vsako leto ob istem času odganja zimo in zlo ter kliče pomlad in dobro letino. Kljub temu naš najbolj množičen tradicionalen pustni lik ni več, kar je bil. Če so kurenti včasih hodili le po vaseh in so njihovi obhodi vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, jih zdaj pogosto vidimo tudi v mestih in karnevalskih povorkah. Njihov divji ples in ropot zvoncev je v preteklosti podkrepila strah vzbujajoča oprava, danes pa, kot bi tekmovali, čigava je lepša. Pa še nadene si jo lahko vsak, čeprav je to bila nekoč domena le neporočenih moških.
Kaj je ostalo in kaj nastalo iz tega simbola slovenske identitete? Kje je domovina pernatih in kje rogatih kurentov? Zgodba o fantu, ki si prvič nadene kurentovo kapo in o kurentovanju nekoč in danes. S strokovno besedo jo pospremita Andrej Brence, etnolog in kustos iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in dr. Aleš Gačnik, etnolog in sociolog kulture. .

Moj mornar, moja ljubezen

Angleški film

TV SLO 1 v sredo, 14. 2., ob 20.05

Režija: Klaus Härö Igrajo: James Cosmo, Brid Brennan, Catherine Walker, Nora-Jane Noone, Aidan O'Hare

Družinska in ljubezenska drama. Upokojeni ladijski kapitan Howard samotno, a samostojno živi v hiši ob morju na čudovitem, čeprav prepišnem in mokrem irskem podeželju. K njemu redno prihaja na obisk skrbna hči in medicinska sestra Grace. Mučijo jo preobremenjenost v službi in težave z možem, s katerim ne najdeta skupnega jezika. Očeta je že vpisala na čakalni seznam za selitev v dom starejših, dotlej pa bo zanj skrbela starejša gospa Annie, ki je Grace ni bilo težko najti. Annie je vitalna in delovna, saj ima bar po pokojnem možu in občasno skrbi za vnukinji.
Po začetnih nesporazumih se Howard in Annie ujameta in zbližata. Pravzaprav postaneta par, in to na veliko presenečenje in razočaranje Howardove hčerke, ki se trudi zadržati mesto ob očetu in vidi Annie kot grožnjo …


Zaščita lesa

Ugriznimo znanost

TV SLO 1 v četrtek, 15. 2., ob 17.35

Les, ki raste danes, ima za 5 do 10 odstotkov manjšo gostoto od tistega, ki je rastel pred več desetletji, zato prenese manjšo mehansko obremenitev. To je potrdila tudi analiza 40 let starih vinogradniških kolov in novejših kolov iz robinije, ki je ena izmed odpornejših lesnih vrst v Evropi. Podnebne spremembe že vplivajo na les pri nas, da je slabše kakovosti in hitreje propade, pojavljajo se novi škodljivci. Kako ga lahko zaščitimo in mu s tem podaljšamo življenjsko dobo? Dva sodobna načina sta termična modifikacija in mineralizacija lesa.

Preiskovalec

Češko-hrvaška dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v četrtek, 15. 2., ob 21.05

Vladimír Dzuro je bil češki preiskovalec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Zbiral je dokaze proti obtoženim vojnih zločinov in etničnega čiščenja, njegova največja primera pa sta bila pokol na Ovčari, povezan s takratnim vukovarskim županom Slavkom Dokmanovićem, in etnično čiščenje v severozahodni Bosni, za katerega je bil odgovoren Željko Ražnatović - Arkan. V filmu, posnetem po Dzurovi knjigi Preiskovalec – Demoni balkanske vojne, se avtor po 30 letih vrne na prizorišča zločinov, ki jih je preiskoval, obišče kraje preiskav, se sreča s preživelimi pričami etnično motiviranih zločinov ter z rekonstrukcijo dogodkov in arhivskim gradivom podaja svoj pogled na potek takratnih dogodkov. V slogu kriminalnega trilerja razkriva podrobnosti napete preiskave, ki je kljub dobro zakritim sledem in oviranju politike pripeljala do pregona vojnih zločincev, ne pa tudi do občutka, da je bilo pravici zadoščeno.

Nesmrtni (Immortals)

Ameriški film, 2010

KANAL A v petek, 16. 2., ob 20.00

Režija: Tarsem Singh Igrajo: Henry Cavill, Mickey Rourke, Stephen Dorff, Freida Pinto, Luke Evans

Potem ko so pred mnogimi leti bogovi dobili bitko proti Titanom, zemlji grozi nova nevarnost. Kralj Hiperion, ki hlepi po moči in prevladi, s svojo vojsko požiga Grčijo in pobija ljudi v želji, da bi našel mogočno legendarno orožje in z njim osvobodil Titane. Ti so že dolga stoletja zaprti na gori Tartar in potrpežljivo čakajo na priložnost za maščevanje. Ker se bogovi ne smejo vpletati v človeske vojne, Zevs na skrivaj izbere mladeniča Tezeja in ga obdari s posebnimi močmi, tako da se je s svojo uporniško vojsko sposoben upreti Hiperionu in njegovi vojski.


Streljanje psov (Shooting Dogs)

angleški film, 2005

KINO v petek, 16. 2., ob 22.05

Režija: Michael Caton-Jones Igrajo: John Hurt, Hugh Dancy, Dominique Horwitz, Nicola Walker

Drama temelji na resničnih dogodkih iz leta 1994, ko se v osrednji Afriki začne krvavi genocid. Britanski srednješolski učitelj kot prostovoljec prispe v Ruando ravno v času, ko so napetosti med pripadniki plemena Tutsi in Hutuji prerasle v državljansko vojno. Connor je priča splošnemu nasilju in trpinčenju svojih učenk, zato se odloči šolo uporabiti kot kraj, kamor se lahko zatečejo tutsijevski begunci. Režiser in scenarist filma je bil fotograf BBC-ja, ki je odšel v Ruando v času, ko se je začela vojna. Odličen film, ob ogledu katerega je zaradi zahtevne tematike in nasilja mlajšim od 17 let priporočen ogled v spremstvu odrasle osebe.

Kupi v trgovini

Novo
Prazniki
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh