Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki diha za mlade [VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 04. 02. 2024 / 11:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki diha za mlade [VIDEO]
Župnik p. Pepi Lebreht. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki diha za mlade [VIDEO]

Viška župnija z zavetnikom sv. Antonom Padovanskim je ena izmed 28 ljubljanskih in ena od štirih frančiškanskih župnij. Ustanovljena je bila še za časa Avstrije, preživela staro Jugoslavijo in doživela samostojno Slovenijo. Od ustanovitve župnije do stoletnice, ki so jo praznovali leta 2008, je bilo krščenih 13.400 otrok.

Ko je na velikonočno nedeljo leta 1895 Ljubljano prizadel potres, je v mestu začelo primanjkovati stanovanj. Pospešeno so začeli graditi nova stanovanja v Rožni dolini in na Glincah. Ker se je število prebivalcev na Viču hitro večalo, so se odločili za ustanovitev župnije v tem predelu ter gradnjo nove cerkve. Cerkev je bila posvečena 14. junija 1908. Priprave na posvetitev so potekale v najširšem krogu. Navozili so 60 mlajev, ki so obkrožali cerkev krog in krog. Dekleta z vasi so napletla čez 1000 m raznih vencev. 

Cerkev je zidana v renesančnem slogu. Ima tri marmorne oltarje, ki so delo kamnoseške delavnice Toman. Ob prenovi glavnega oltarja leta 1960 je bila izdelana nova slika (freska) sv. Antona priprošnjika, delo akademskega slikarja Izidorja Moleta. Od tedaj je prvotna oltarna slika sv. Antona nameščena na zadnji steni na moški strani.

Epizoda #19


Kakšno zgodbo ima sv. Anton Padovanski?

Anton Padovanski ima veliko zgodbo. »Bil je zelo izobražen človek in velik poznavalec cerkvenih očetov in Svetega pisma. Anton se je kasneje odločil za življenje manjših bratov frančiškanov. V zgodovini frančiškanskega reda in v spominu cerkve Anton Padovanski velja za velikega pridigarja in oznanjevalca evangelija,« je o njem povedal p. Pepi Lebreht. 

Sv. Anton Padovanski. FOTO: Katoliška cerkev 

Več o sv. Antonu Padovanskem pa si oglejte v videu.  

V župniji živijo mladinsko pastoralo

Največ katoliških dejavnosti za mlade v Ljubljani se dogaja ravno v Antonovem domu na Viču. »Imamo poseben odbor za pastoralo mladih, kjer študentje povezujejo in navdušujejo mlade. V sodelovanju s Katoliško mladino pripravljamo Večere Plus+, s katerimi mlade še bolj vključujemo v župnijo,« je dejal župnik. 

V veliko pomoč jim je Mladinski center Vič. Imajo tudi otroški in mladinski pevski zbor. »Petje nam v župniji veliko pomeni.«  

Žegnanjska nedelja

Praznik župnije in cerkve je žegnanjska nedelja, ki jo praznujejo vsako leto v bližini godu sv. Antona Padovanskega. Sveto mašo daruje škof, sodeluje pa tudi veliko mladih. Po pridigi blagoslovijo Antonove kruhke in jih razdelijo vsem navzočim. »Po maši sledi druženje, kjer se poveselimo ob harmoniki in dobrih čevapčičih.«

Duhovnik in gvardijan Pepi Lebreht 

Pepi Lebreht je na Viču župnik že osem let. Z duhovniškim poklicem pa je začel leta 1991. Veliko svojega časa je preživel v misijonih v zahodni Afriki.

Župnik p. Pepi Lebreht. FOTO: Katja Zver 

»Tudi danes ima viška župnija v tem delu Ljubljane veliko vlogo. Poleg župnijskega dela, ki ga je največ, se odvijajo še druge prireditve, saj cerkev velja za zelo odprto. Veliko je kulturnih in pevskih dogodkov. Smo zelo odprti, k nam prihajajo ljudje, ker čutijo toplino. To se mi zdi posebnost naše župnije,« je povedal.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev, v kateri so posneli film Samorastniki

Nalaganje
Nazaj na vrh