Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so posneli film Samorastniki [VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 21. 01. 2024 / 05:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so posneli film Samorastniki [VIDEO]
Župnik Bogdan Oražem. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, v kateri so posneli film Samorastniki [VIDEO]

Ste si že ogledali slovenski film Samorastniki? Nekaj prizorov je bilo posnetih v cerkvi sv. Petra v Dvoru pri Polhovem Gradcu. Cerkev, ki so jo začeli graditi leta 1525, je bila posvečena leta 1613 in škof Tomaž Hren naj bi ob pogledu nanjo obnemel in vzkliknil: »Magnifica!«, veličastna. Katedralo in največjo cerkev v Polhovem Gradcu nama je predstavil župnik Bogdan Oražem.

Notranjost cerkve se od začetka pa do danes ni veliko spremenila, saj kljub manjšim prenovam želijo ohraniti srednjeveški izgled. Ohranila je ves svoj gotski značaj. Ima šest stranskih oltarjev, ki so letopis oskrbnikov gradu. Vsak izmed oskrbnikov je tukaj postavil oltar za darovanje svetih maš za svojo družino.

Marija, ki gleda na dve strani

S stropa visi mogočni kip, ki prikazuje znamenje, kakšen vpliv je imela ta cerkev v našem prostoru. Ta kip so namreč darovali romarji iz Vipavske doline. V srednjem veku so k cerkvi sv. Petra romali z vseh koncev. 

FOTO: Kaja Zupanc 

Nenavaden vhod

Cerkev sv. Petra ima tudi zelo nenavaden vhod, saj vanjo vodi kamnito stopnišče. Kot zanimivost: Tu so snemali slovenski film Samorastniki.

Epizoda #18


»Fara je postala moja družina«

Bogdan Oražem prihaja iz Sodražice pri Ribnici. Skoraj pol svojega življenja pa je že župnik v Polhovem Gradcu.

»Druženje s farani mi je zelo dragoceno. Postali so moja družina, s katero se rad družim in jo potrebujem. Prav tako se vedno veselim skupnih romanj. Pri nas so značilna predvsem športna romanja,« je povedal župnik.

Župnik Bogdan Oražem. FOTO: Kaja Zupanc 

»V Dvoru stoji tudi cerkev sv. Nikolaja. Domačini se radi pošalijo, da jim je pri gradnji ostalo nekaj materiala in so zgradili še cerkev sv. Petra. To je dobra šala. Ta cerkev ni bila podružnična, ampak je bila grajska cerkev. Vezana je bila na graščino in njen vpliv v kraju je bil zelo močan. Zaradi bogastva so bili zmožni zgraditi tako mogočno cerkev. V svojih temeljih ima tudi kamne iz bivšega gradu, ki je bil podrt med hudim potresom leta 1511. Ravno letos bomo obhajali 500-letnico postavitve temeljnega kamna,« je še povedal Oražem.

Najstarejše slovenske besede

Na stropu cerkve imajo znamenit kasetni strop. Na njem so zapisane tudi najstarejše slovenske besede na javnem mestu iz leta 1577. Kaj točno je napisano, pa izveste v videu. 

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev, ki povezuje vaščane.  

Nalaganje
Nazaj na vrh