Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki povezuje vaščane [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 25. 11. 2023 / 05:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki povezuje vaščane [FOTO, VIDEO]
Župnik Jože Čuk. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki povezuje vaščane [FOTO, VIDEO]

Sv. Katarina je zavetnica deklet, mladine, tiskarjev, bibliotekarjev, filozofov, pravnikov, znanstvenikov in še bi lahko naštevali. Je pa tudi najina krstna zavetnica! 25. novembra goduje, zato je prav, da tokrat raziščeva cerkev posvečeno njej. Nahajava se v vasi Topol nad Medvodami.

Zgodnjebaročna cerkev sv. Katarine Aleksandrijske je bila najprej podružnična cerkev šentviške župnije, leta 1876 pa je postala župnijska cerkev.

Cerkev sv. Katarine v vasi Topol. FOTO: Kaja Zupanc 

Cerkev je bila zgrajena v začetku 17. stoletja. Njena arhitektura je značilna za zgodnji slovenski barok. Notranja oprema cerkve velja za biser slovenske spomeniške kulturne dediščine.

Pred cerkvijo stoji lipa častitljive starosti, ki predstavlja dendrološki spomenik naravne dediščine. 

Zakonca Vurnik

Glavni oltar in prezbiterij sta delo arhitekta Ivana Vurnika. Oltarna slika svete Katarine pa je delo njegove žene, slikarke Helene Vurnik. Poslikava nad vrati zakristije predstavlja mučeniško krono sv. Katarine. Pod krono je mučilno kolo, ki je atribut sv. Katarine. Tu sta še palmovi veji kot simbol mučeništva in zmage. Vrste knjig predstavljajo Katarinino učenost.

Strop prezbiterija je bel in je okrašen z medaljonom v obliki štiriperesne detelje.

Spomin na sv. Katarino je ohranjen tudi v slovenskih legendah in ljudski pesmi. Na naših tleh je svetnici posvečenih 35 cerkva, od tega šest župnijskih. Tudi na Slovenskem spada Katarina med najpogosteje upodobljene svetnice.

Epizoda #17


Nekaj o sv. Katarini

Sveta Katarina Aleksandrijska, pogosto imenovana tudi Katarina Sinajska, je izjemna osebnost v krščanski zgodovini, znana po svojem močnem prepričanju, duhovnosti in tragični smrti. Njeno življenje in dejanja so navdih mnogim vernikom in še vedno odražajo dediščino vere in žrtvovanja.

Bila je hčerka kralja Kosta iz Egipta, zelo lepo in visoko izobraženo dekle. Zavrnila je vsakega snubca. Po tradiciji je sveta Katarina upodobljena s kolesom ali mečem.

Sv. Katarina. FOTO: Wikipedia 

Iz življenja Jožeta Čuka 

Jože Čuk je od leta 1997 župnik v Sori, od leta 2011 pa svojo duhovniško službo opravlja tudi pri sv. Katarini nad Ljubljano. Skupno že več kot 25 let deluje v teh krajih.

To, da sem postal župnik pri sv. Katrini, je splet okoliščin, saj primanjkuje duhovnikov. Ta problem je razširjen že po vsej Sloveniji in bo čez čas tudi po vsem svetu. 

»Tako sem leta 2011 dobil dodatno župnijo. Dobil sem lepo, sicer majhno župnijo, ki jo z veseljem soupravljam. Sv. Katrina ima kljub majhnosti kraja svojo osnovno šolo in cerkev, ki je edini kraj, kjer se vaščani zbirajo, srečujejo in povezujejo. Pomembno se mi zdi, da župnija ostaja in da duhovnik prihaja sem gor in ovrednoti življenje teh ljudi, saj živijo na težje dostopnem kraju,« je povedal Čuk.

Pohodniška točka

Katarina nad Ljubljano ponuja tudi urejene planinske poti, ki vodijo do vrha v približno eni uri hoje. To omogoča prijeten popoldanski ali nedeljski sprehod po delovnem dnevu. Za tiste, ki si želijo krajšega izleta, je mogoče z avtomobilom skorajda doseči vrh, nato pa je le še 15 minut hoje do cerkve. 

Razgled izpred cerkve. FOTO: Kaja Zupanc 

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev, kjer je sv. Miklavž postal sv. Martin

Nalaganje
Nazaj na vrh