Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, kjer je sv. Miklavž postal sv. Martin [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 12. 11. 2023 / 06:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, kjer je sv. Miklavž postal sv. Martin [FOTO, VIDEO]
Vabljeni k novi epizodi, v kateri nama je cerkev sv. Martina predstavil župnik Jože Plut. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, kjer je sv. Miklavž postal sv. Martin [FOTO, VIDEO]

Danes bo oddaja posvečena sv. Martinu. Sveti Martin je eden izmed najbolj znanih svetnikov v krščanskem koledarju, znan predvsem po svoji miloščini in povezanosti z vinogradniki. Najbolj znana zgodba o njem je povezana z dogodkom, ko je s svojo sabljo razrezal svoj plašč in ga dal beraču, ki je prosil za pomoč. To dejanje velja za simbol njegove ljubezni do bližnjega.

V ta namen sva se odločili, da raziščeva cerkev sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko. Toplo naju je sprejel župnik Jože Plut. Kot je v šali povedal: »Vesel sem, ker po statistiki še vedno spadam med mlajše duhovnike v ljubljanski nadškofiji, čeprav jih imam že šestdeset, povprečje pa je namreč 62 let.« 

V ponos mi je, da sem moški, Slovenec in duhovnik. (Jože Plut) 

Prvi slovenski vojaški vikar

Jože Plut je bil prvi vojaški vikar Slovenske vojske šestnajst let. »Na te čase imam lepe spomine,« je povedal. 

Jože Plut. FOTO: Kaja Zupanc 

»Naj povem en nazoren primer. Ko sem prišel tja, so se me celo verni ljudje bali. Ko smo skupaj malicali, sem se spraševal ali naj pred pred obrokom naredim križ. Pa sem se vprašal: Jože, ali te je sram, da si kristjan? Ne, ni me! Vsi, ki so z menoj jedli, pa tudi tisti, ki niso bili verni, so to sprejeli.«

Vojaki so zelo srčni ljudje. Za tistih nekaj sto evrov so pripravljeni dati svoje življenje, da mi lahko v miru živimo. Mi se ne zavedamo, kako pomembno vlogo opravljajo. (Jože Plut) 

Epizoda #16

 Nekaj o cerkvi …

Župnijska cerkev v Poljanah je bila prvič omenjena že leta 1291, porušena pa leta 1954. Čez desetletja so na novi lokaciji ob izrednem zavzemanju župnika Mira Bonča začeli graditi novo cerkveno stavbo v modernem slogu. Temeljni kamen je bil položen leta 1965. Umetniško jo je opremil duhovnik in akademski slikar Stane Kregar. Gre za modernistično cerkev z elementi tradicionalnih arhitekturnih slogov.  

V bližnji prihodnosti pa poleg cerkve načrtujejo gradnjo novega župnišča. 

V poljanski župniji spreminjajo tudi svetnike 

Poljane so res nekaj posebnega. Župnija je stara že preko 600 let. Ko so cerkev požgali, niso več našli kipa sv. Martina in potem so preprosto sv. Miklavža spremenili v sv. Martina, farnega zavetnika. »V Poljanah se zgodbe dogajajo, tudi svetnike spreminjamo. Ne njihove identitete, ampak dodajamo novo dodano vrednost,« se je pošalil Plut. 

Kip sv. Martina. FOTO: Kaja Zupanc 

Tečaj oživljanja po sveti maši 

V poljanski župniji so zelo dejavni, nekaj dni nazaj so imeli po nedeljski sveti maši celo tečaj oživljanja. 

Naše temeljno krščansko sporočilo je: Kako je človeško življenje lepo in kako je Bogu ljubo človeško življenje. Kot pravi že stara zaveza, je Božje veselje bivati v človeškem otroku in prinašati življenje in veselje. Kristjani smo tisti, ki moramo to sporočilo nositi naprej, kdaj tudi z obleko. 


V župniji imajo veliko dejavnosti, na katere se vključujejo tudi mladi. Petkrat na leto imajo ob nedeljah družinske kateheze, enkrat na mesec pa namesto verouka tematsko mašo in srečanje. Imajo tudi katehezo za odrasle in starše, ponavadi s kakšnim gostom.

170 cm vode okoli cerkve

Avgustovsko ujmo so občutili tudi v župniji Poljane nad Škofjo Loko. Okoli cerkve je bilo v tistem času 170 cm vode. Več o dogajanju in reševanju cerkve pa nam je župnik Jože zaupal v videu. 

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev ljubezni

Nalaganje
Nazaj na vrh