Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšni so maturantski plesi katoliških gimnazij?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 15. 03. 2024 / 09:16
Oznake: Dogodek, Mladi, Šola
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2024 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšni so maturantski plesi katoliških gimnazij?
Vipavski maturantje na letošnjem maturantskem plesu. FOTO: Arhiv Škofijske gimnazije Vipava

Kakšni so maturantski plesi katoliških gimnazij?

Maturantov to pomlad ne čaka le matura, pač pa tudi maturantski ples. Čeprav svečani dogodek finančno vse bolj bremeni žepe udeležencev, ga bodo letos organizirali na večini slovenskih srednjih šol, tudi na vseh katoliških.

Kot so nam sporočili s Škofijske gimnazije Vipava, so imeli letos maturantski ples že v prvih dneh februarja v Festivalni dvorani v Ljubljani. Tudi Gimnazija Želimlje in Škofijska klasična gimnazija (ŠKG) aprila načrtujeta maturantska plesa v Ljubljani. Maturantje Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru pa bodo najprej opravili z maturo in nato z maturantskim plesom v športni dvorani »domačega« zavoda odplesali v počitnice.

Na naša vprašanja so odgovarjali ravnatelj mariborske gimnazije Samo Repolusk, ravnatelj želimeljske gimnazije Peter Polc, profesorica na ŠKG Meta Meglič in odbor za maturantski ples Škofijske gimnazije Vipava.

»Maturantski ples je vedno nekaj dragocenega in pomemben simbolni sklep gimnazijskega izobraževanja,« razmišlja Repolusk. Pri tem se mu zdi pomembna tudi »zunanja drža učiteljev in ravnatelja do tega dogodka, ki lahko to slovesnost podprejo v njeni enkratnosti ali pa razvodenijo v njeni 'rutinskosti'.«

Koliko gostov povabijo dijaki?

Maturantskih plesov se navadno udeležijo vsi dijaki, so enotni na vseh štirih šolah. Najde se sicer kakšna izjema, a povsod ugotavljajo, da večinoma ne gre za finančne razloge. Na dogodek povabijo štiri ali pet gostov, pravijo na mariborski in vipavski gimnaziji, na ŠKG pa med štiri in sedem.

Lanski maturantski ples v Mariboru. FOTO: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor

Peter Polc, ravnatelj Gimnazije Želimlje, pojasnjuje, da je »število gostov zelo različno, zakaj jih nekateri povabijo več, drugi so zopet v manjši zasedbi, pa je pogojeno z zelo različnimi vzroki. Dijaki prihajajo iz različnih družin, nekatere so večje, druge so manjše, nekateri tako na maturantski ples kot tudi na druga praznovanja vabijo širši krog, drugi ožjega. Gotovo pa so ponekod tudi finančni razlogi, zakaj je kje povabljen kakšen manj, kot bi bil sicer. A to ne velja zgolj za maturantski ples,« opaža.

Za vstopnico tudi 75 evrov

Mimo stroškov ne moremo. Medtem ko so stroški oblačil, obutve, pričeske ipd. popolnoma odvisni od posameznika, so nekateri skupni vsem. Dijaki katoliških šol so za plesne vaje letos odšteli med 45 in 50 evrov, za posamezno vstopnico za ples pa v Mariboru od 62 do 68 € (odvisno od števila gostov), na ŠKG 66,50 €, v Želimljem 71 € in v Vipavi 75 €.

Pri nas je cena nekoliko višja, ker smo sorazmerno majhna šola. (Peter Polc)

»Cena je odvisna od tega, koliko ljudi je na maturantskem plesu, in tudi od tega, kaj vse je vključeno v to ceno,« razlaga želimeljski ravnatelj. »Pri nas je cena nekoliko višja, ker smo sorazmerno majhna šola – več ko je gostov, nižja je cena takšnega večera.«

Domiselno zbirajo denar

Po drugi strani pa je majhnost lahko tudi nekaj pozitivnega, opaža. »Tako maturanti lahko pridejo bolj do izraza, pa tudi ni to večer v neki veliki množici. Nikoli se ni resno razmišljalo o povezavi s kakšno drugo manjšo šolo, da bi si tako znižali ceno, saj bi to čisto spremenilo celoten večer.« Namesto tega maturantje na domiselne načine zbirajo denar in tako poskrbijo, da finančno breme ni pretežko, dodaja. V lepem spominu pa mu ostaja cenovno najugodnejši »pokoronski« maturantski ples, ki so ga maturantje pripravili kar na športnem igrišču ob šoli. »Večer je bil tako prijeten, da so se tudi leto kasneje kar dolgo poigravali z mislijo, da bi tudi naslednji maturantski ples potekal na enak način.«

Torte na letošnjem maturantskem plesu. FOTO: Arhiv Škofijske gimnazije Vipava

Tudi vipavski maturantje, ki pri organizaciji plesa izbirajo svečane – in dražje – dvorane, povedo, da stroške optimizirajo z akcijami, kot so prodaja srečk, peka palačink in organizacija šolskih plesov. Želijo si, da bi bil dogodek finančno dostopen za vse. Letos niso imeli težav, a če bi kdo potreboval pomoč, bi »pomagali s sredstvi, ki smo jih skupaj zbrali«.

Marsikaj je odvisno od števila gostov

V Mariboru stroške znižajo z uporabo lastne športne dvorane, se pa ravnatelj zaveda, da so »cene v našem koncu seveda nižje od cen v osrednji Sloveniji«. Pomembno se mu zdi, da je dogodek dostopen, meni pa, da lahko to do neke mere regulirajo maturantje oz. družine same – s številom povabljenih gostov. Opaža, da se »za razliko od drugih dejavnosti družine pri maturantskem plesu v primeru finančne stiske praviloma ne obračajo na razrednika ali ravnatelja. Če bi se to zgodilo, bi seveda iskali smiselno rešitev, da finančna stiska ne bi bila razlog za neudeležbo.«

Maturantski ples ŠKG zaznamuje veliko število udeležencev. FOTO: Arhiv ŠKG

Meta Meglič, razredničarka maturantov na ŠKG, izpostavi, da kot velika šola nimajo »prav veliko možnosti izbire, saj glede na število gostov potrebujemo veliko dvorano. Tako tudi nimamo veliko možnosti pri izbiri cenovno boljše (cenejše) opcije.« Ker je ples nekakšna nagrada za ves trud v času šolanja, si dijaki kljub visokim stroškom »želijo obdržati dogodek na enakem nivoju«. Verjame pa, da bi bilo pri kateri od postavk večera še možno prihraniti, »saj bi kako od teh stvari lahko prevzeli sami, morda tudi črtali, in s tem bi bila cena vstopnice gotovo ugodnejša«.

Naj bo nepozaben večer

Dijaki vseh šol se maturantskega plesa veselijo in se nanj skrbno pripravljajo. Najbolj s plesnimi vajami in oblikovanjem programa, ki ga večinoma ustvarjajo v sodelovanju s plesnimi šolami. »Najpomembneje se nam zdi ustvariti nepozaben dogodek, poln zabave, obujanja spominov in plesa.

Najpomembneje se nam zdi ustvariti nepozaben dogodek, poln zabave, obujanja spominov in plesa. (Maturantje ŠGV)

Pri organizaciji smo se veliko ukvarjali s tem, da smo ustvarili unikaten večer, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Veliko časa smo posvetili tudi tradicionalnemu srečelovu, scenariju in temu, da je maturantski ples gladko potekal. Manj pozornosti smo posvečali stvarem, pri katerih maturantje nismo igrali glavne vloge – hrani, postavitvi miz ipd.,« naštevajo vipavski dijaki.

Predstavitev in slovo razreda skozi pesem. FOTO: FB Škofijska gimnazija AMS Maribor

Na drugi strani Repolusk med stvarmi, ki se zdijo pomembne maturantom iz Maribora, poleg glasbene skupine našteje tudi primerno slovesno okrašenost dvorane, ustrezno hrano in učinkovito organizacijo fotografiranja. Profesorica s ŠKG pa dodaja, da dijaki ples razumejo kot »gala prireditev, ki zahteva tudi določen kodeks oblačenja«.

Takole plešejo maturantje Gimnazije Želimlje. FOTO: Arhiv Gimnazije Želimlje

Od četvorke do jutra

Maturantski plesi vseh šol so seveda predvsem plesi – težko pričakovana je sploh tradicionalna četvorka, maturantje pa zaplešejo tudi z učitelji in starši. Poleg večerje so vsem šolam skupne še domiselne predstavitve razredov in zahvale profesorjem. Maturante nagovorijo različni govorniki, navadno ravnatelj in razredniki, ne manjka časa za druženje, vsi pa poudarjajo, da je to noč sproščenega druženja in plesa, celo do zgodnjih jutranjih ur.

Nalaganje
Nazaj na vrh