Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bo potekal verouk v novem veroučnem letu?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 08. 2020 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 05:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bo potekal verouk v novem veroučnem letu?

Kako bo potekal verouk v novem veroučnem letu?

Veroučno leto se bo začelo v učilnicah, štirje različni modeli izvajanja kateheze.

Veroučno leto se bo začelo z rednimi srečanji v učilnicah. Foto: Tatjana Splichal

Potem ko je v lanskem veroučnem letu v zadnjih mesecih zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa verouk potekal na daljavo in v družinskem krogu, se bo novo veroučno leto začelo v učilnica, so potrdili pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Do spremembe odločitve lahko pride v primeru poslabšanja epidemiološke slike. Izvajanje verouka je sicer vezano na izvajanje pouka v šolah, še dodajajo pri SŠK. Več o tem tudi v novi številki tednika Družina (35/2020).

Slovenski katehetski urad (SKU) pa je izdal navodila za potek veroučnih srečanj v novem veroučnem letu. Glede na nepredvidljiv potek epidemiološke slike so pripravili štiri različne modele.

Redna tedenska srečanja v župniji
Prvi model ob upoštevanju navodil Slovenske škofovske konference (SŠK) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predvideva redna tedenska srečanja v učilnici. V primeru večjih skupin, naj se te deli na manjše skupine, tako da veroučenci k verouku prihajajo na dva tedna, v vmesnem tednu pa delajo od doma.

Mesečna srečanja katehetske skupine
Drugi model predvideva, da veroučno srečanje za vsako skupino veroučencev poteka enkrat mesečno (če je mogoče, za celotne družine), za ostale tedne pa katehet napiše spodbude oziroma navodila, kako naj vsebino iz katehetskega učbenika in delovnega zvezka za posamezni razred katehiziranci vključijo v domače delo in življenje družine.

Družinska kateheza
Pri tretjem modelu SKU predvideva, da katehet spodbudi katehezo celotne družine, ki lahko poteka v kombinaciji s srečevanju skupine veroučencev vsak teden v svoji starostni skupini, enkrat mesečno pa na srečanju skupine vseh vključenih družin (pri tem je treba upoštevati številčnost). Redna kateheza lahko poteka tudi doma, na mesečnem srečanju pa družine poglobijo tematiko, izmenjajo izkušnje in dobijo navodila za delo v naslednjem mesecu.

Kateheza na daljavo
Četrti model je predviden v primeru poslabšanja epidemiološke situacije, pri čemer sledi navodilom SŠK in NIJZ. Ta model predvideva štiri različne možnosti:

    - Poučevanje na daljavo, prek videokonference;
    - Če to ni mogoče, katehet pripravi svoja gradiva (posname, poda oznanilo in navodila) ob podpori gradiv, pripravljenih s strani SKU;
    - Katehet pošlje pisna navodila, katera gradiva lahko uporabijo doma (posreduje e-povezave);
    - Katehet da navodila, kako naj katehiziranci doma sami uporabljajo in rešujejo delovne zvezke ob pomoči učbenika.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh